Robo-Gazetecilik


 

Robo-gazetecilik dünyada yaygınlaşmaya başlıyor. Los Angeles Times, robo-gazeteciliğe güzel bir örnek çünkü robot gazeteci istihdam ediyor!

Artık haberleri de robotlar mı yazmaya başladı dersiniz? Buna, yazıyı okuduktan sonra siz karar verin.

Ken, Los Angeles Times’da çalışan bir muhabir. Aynı zamanda Ken bir kompütür programcısı. Bir bilgisayar algoritması yazan Ken, bilgisayara “insan eli değmeden” haber oluşturma komutu vermiş.  Bu algoritmanın amacı Los Angeles’da meydana gelen büyük veya küçük her depremden sonra kısa bir makale ürtemek.

Bundan sonra Kaliforniya depremlerini tüm dünyaya ilk dağıtan şey bir robot olacak! Muhabir Ken diğer gazetelere veriği demeçte, robot tarafından oluşturulan haberin üç dakikada onlayn görünür hale geldiğini söylüyor.

Los Angeles Times’da makale üreten robot bilgiyi son derece güvenilir yerlerden alıyor. Örneğin deprem hikayesi için başvurduğu kaynak Amerikan Jeolojik Araştırma Enstitüsü. Robot gazetecinin yaptığı şey, aldığı bilgiyi gazetede belirlenen yere taşımak, altına robot imzası atarak 3 dakikada yayınlamak!

Robo-rapor (robot tarafından oluşturulmuş rapor) kısaca şunları söylüyor:

Amerikan Jeolojik Araştırma Enstitüsünden gelen bilgiye göre Kaliforniya’nın Westwood şehrinde 4.7 büyüklüğünde, 5 mil derinliğinde bir deprem hissedildi. Deprem Pasifik zaman diliminde sabah 6:25’de meydana geldi. Depremin merkezi Beverly Hills’den 6 mil, Universal City’den 7 mil, Santa Monica’dan 7 mil ve Sacramento’dan 348 mil uzaklıktaydı. Geçtiğimiz 10 gün içinde Rihter ölçeğine göre 3 şiddetinden daha büyük deprem gözlemlenmemişti. Okuduğunuz bilgi Amerikan Jeoloji Enstitüsü’nden elde edilmiştir, ve bir bilgisayayar algoritması ile oluşturulmuştur.

Diğer gazeteler ve haber merkezleri de robot gazetecilik konusunda denemeler yapıyor. Bu arada belirtelim; gazetecilerin ve habercilerin inandığı [ya da inanmak istediği] şey, robotların insan gazetecilerin yerini almayacağı.

robotRobo-gazetecilik çok kısa sürede duyurulması gereken haberlerin ivedilikle toplanmasında ve dağıtılmasında işe yarıyor.  Yani robo-gazetecilik, geleneksel gazeteciliği destekleyici bir yöntem. Şimdilik!