Selçuklu Mutfağı – Ömür Akkor


Yıllardır bir kitap kulübünün çatısı altında Türkçe kitaplarokuyoruz. Bir de yemek kulübümüz var ki enfes yemekler yaparak tadımlıyoruz. Kitap kulübümüz edebiyat açlığımızı doyururken, yemek kulübümüz sayesinde elimizin ulaştığı ölçüde sosyal fayda sağlıyoruz. Geçtiğimiz haftasonlarından birinde kitap kulübümüzle yemek kulübümüzü sarmallaştırdık.

Önce Ömür Akkor’un Selçuklu Mutfağı isimli kitabını okuduk, sonra kitaptan seçtiğimiz yemekleri yaparak yüzyıllar öncesinin tadlarıyla kucaklaştık.

Bu kucaklaşma sırasında yazar ile Skype görüşmesi yaptık ve ilk elden bilgiler aldık. Kitap, Dünyanın En İyi Yemek Tarihi Kitabı ödülünü almış tarihi bir kayıt. Yazar kitabına yerleştirdiği yemek tariflerini hem tarihi belgeleri araştırarak hem de o beldelere seyahat ederek toplamış. Kendisi tarihçi değil ama doğuştan aşçı çünkü küçük yaşlardan beri yemek yaptığını söylüyor. Yazmaya da gönül vermiş birisi olarak, topladığı yemek tariflerini ve belgeleri yayınlamasından daha doğal birşey olamazdı diye düşünüyorum. Selçuklu yaşam tarzını yemek gibi birleştirici bir vasıta ile öğrenmeye hazır kimselere emsalsiz eser sunan yazar, daha önce yapılmamış bir çalışmaya da böylece imza atmış.

Skype bağlantımızı laptop üzerinden yapamamış, telefonla bağlanmıştık..
Skype bağlantımızı laptop üzerinden yapamamış, telefonla bağlanmıştık..

Ömür Akkor aslen Kilisli. Oraların yemek lezzetlerini düşünecek olursak, bir anlamda büyüklerinden el almış da diyebiliriz.

Yazar yemek pişirme tarzını birkaç kelimeyle şöyle özetliyor: Yemek, 5 duyuya birden hitap etmeli! Bu özete, yemek sever herkes gibi biz de katılıyoruz.

Kitaptaki tarifler oldukça yalın. Tatlar özüne sadık kalmış. Lezzetler tamamen rafine. Yemekler az malzemeyle, saf ve düz pişiriliyor. Yaşantılarımız da kitaptaki yemekler gibi rafine, sade ve mütavazı olsa, eminim yeryüzü muhkimleri daha mutlu ve kanaatkar olurdu.

Selçuklu Mutfağı kitabının ilk bölümünde yazar tarafından oluşturulmuş hikayeler var. Özde kendisiyle barışık, ağırbaşlı, sorumlu, içten ve gelenekçi insan davranışlarıyla dolu bu hikayeleri okuması oldukça kolay. Kısa Skype buluşmasında yazarda gördüğümüz özellikler de adeta bu kısa hikayelere yansımış.

Kitabı alacak olanlar yemek tariflerinin yalınlığıyla karşılaşmadan önce hikayelerin sıcaklığı ve içtenliğiyle birkaç yüzyıl geriye gidiyor. Tarihi mirasımızı takdir edenlere, kültürümüzü kayıt altına alma idrakında olanlara, yemek pişirmeyle ilgili ilginç ipuçlarından zevk alanlara, orjinal çalışmalarıa hayranlık duyanlara ve çocuklarıyla tarihi hikayeler paylaşmayı sevenlere bu kitabı tavsiye ediyorum.

Ömür Akkor’a emeklerinden dolayı teşekkür ediyoruz, yola düşmüş yeni kitaplarının da Selçuklu Mutfağı gibi başarılara imza atmasını diliyoruz.

Aşağıda kitaptan seçerek pişirdiğimiz Selçuklu yemeklerinin fotoğrafları var. Ispanaklı bulgurlu borani, tarafımdan yapıldı. Yakında sizlerle tarifi paylaşacağım. Afiyetle..

Mahoş Hoşaf
Mahoş Hoşaf
Hassetten Lokma
Hassetten Lokma
Badem Helvası
Badem Helvası
Kabak Kalyesi
Kabak Kalyesi
Sirkencubin
Sirkencubin
Sirkeli Patlıcan
Sirkeli Patlıcan
Ispanaklı Bulgurlu Borani
Ispanaklı Bulgurlu Borani