Ceviz



Çinli ve Hintli arkadaşlarınız varsa bazı yiyeceklere titizlikle bağlı olduklarını ve yararları konusunda çok ciddi olduklarını bilirsiniz. Tanıdığım Çinliler ve Hinliler ceviz hakkında binlerce yıl öncesine ait mucizevi hikayeler anlatırlar. Cevizin şifası ve yararları doğuda çok eskiden beri bilinse de, batıda yeni yeni keşfedilmektedir. Ceviz birçok nimet gibi çok değerlidir ama diğer nimetlerden üstün yanları vardır.

Cevizin yararları nelerdir?

Yararlarından önce bilmenizi isteriz ki ceviz kalorisi zannedildiği kadar yüksek değildir!

Ceviz içi beyin gibi görünür ve gerçekte beyin yiyeceğidir çünkü beyin faaliyetlerini aktif hale getiren yararlı yağlar ihtiva eder. Cevizde bulunan yağlar omega3 ve omega6 yağ asitleridir. Bu yağlar beyin ve sinir sistemini destekleyici yağlar olarak bilinir. Bitkiler ve Beslenme isimli derginin Kasım 2011 sayısında bir bilimsel çalışmanın sonuçları açıklanmıştı. 28 gün boyunca ceviz ile beslenen laboratuvar farelerinin beyinsel faaliyetleri gitgide artıyor, öğrenme ve hafıza becerileri belirgin düzelme kaydediyordu. Diğer bilimsel çalışmalar cevizin yaşlanma ile gelen hafıza kaybı ve stres sorunlarını önlediğini bulgulamıştır. Ayrıca bunama ve Alzheimer hastalığını engellemek için düzenli ceviz tüketmek önerilmektedir.

Beslenme dergisinin Nisan 2014 sayısında çıkan bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre düzenli ceviz tüketmek, göğüs kanseri nedeniyle oluşan tümörün yüzde 80 oranında küçülebileceğini göstermişti. Ceviz sadece göğüs kanserinde değil; kolon, prostat ve renal kanserlerde tümörlerin küçülmesine de neden oluyor.

Ceviz kalp için de faydalı bir bitki olarak bilinmektedir. Ayrıca içerdiği kalsiyum, demir, fosfor, çinko ve B vitaminleri nedeniyle iyi bir besin destekleyicisi olarak bilinir.

Kuru incir de tavsiye ederiz..

Araştırmacılar, özellikle taze cevizi üzerindeki zarıyla birlikte yemeyi öneriyorlar. Cevizin kanser-savar özelliğinin yüzde 90’ı taze cevizi çevreleyen acımsı zarda bulunuyor.  Yalnız düzenli ceviz terapisine başlayacak olursanız günde 1 cevizden fazla yenmemesi öneriliyor çünkü içerdiği yağlar nedeniyle kilo problemlerine neden olabilir.

Ha unutmadan.. Cevizin yararlarını bilmek için Çinli ve Hinli arkadaştan duymak gerekmiyor.. Etraftaki değerli büyüklerimize sorsak ayaküstü birkaç yararını sayıverirler.. Lütfen etraftaki bilgili insanların sözlerine değer verelim ve vücudumuzun sesini dinleyelim.. Sağlıcakla kalın..

Bir soru: Cevizin yararlarını zaten biliyordunuz değil mi? Peki hatırlamak işinize yaramadı mı? Afiyetle kalın..

Ceviz, aile kurma düşüncesinde olan genç erkeklerin de işine yarıyor..