Terminator Robotlar Kime Karşı?



Jetgiller çizgi filmi yardımcı, iyi niyetli, hizmetkar robotları tanıtmıştı.. Oysa Terminator filminde katil robotlarla tanıştık!

Jetgiller ile yıllar önce zihinlere kazınanlar çoktan gerçek oldu.  Şimdi katil robotların, filmlerden çıkarak gerçek hayata geçirilmesi söz konusu..

Birleşmiş Milletler, türünün ilk örneği olan bir tartışmaya ev sahipliği yaptı bile.. Yapay zekaya sahip, kendi kendine karar verebilen katil robotların hükümetlerce silah olarak kullanılıp kullanılması.. Kısaca, öldüren robotları kullanıma girsin mi? Girmesin mi şeklinde bir oylama yapıldı bile..

Bundan sonra robotik silah satın alan ordular, silahların ne kadar “bağımsız” ve ne ölçüde “zeki” olduğunu sorgulayacaklar. Çünkü bu silahlar kendi kendine düşünebilen yeni nesil silahlar olacak. Yani silahları insanların kullanması ya da yönetmesi gerekmiyor.

Bu tür silahların kullanımı, insansız drone fikriyle başladı. Bildiğiniz gibi drone silahları yerden kontrol ediliyor. Drone insansız bir şekilde uçarak istenen hedefi vurabiliyor. Güney Kore ve İsrail sınırlarını korumak için, ABD ise Afganistan’da bu tür silahlar kullanmaktadır.

Geliştirilen bu ölümcül silahlar, ya da robotlar, insanlar tarafından yönetilmeyecek; kendi kendilerine düşünüp karar verebilecekler.

Kendi kendine karar veren robotların savaş silahları olarak kullanılması söz konusu.. Fakat bundan önce düşünülmesi gereken politik, legal, ahlaki ve etik durumlar var. Birleşmiş Milletler insanlığın sonunu hazırlayan böyle bir çalışmaya öncülük ederek neleri başlattığının da bilincinde olmalı!

Terminator filmlerini seyreden herkes bilir ki bu robotların duyguları ya da insanca etikleri yoktur. Kontrol edilmeleri imkansızıdır ve tehlikelidirler. Yani demek istiyoruz ki, robot silahlar da tıpkı katil Terminator gibi olacak!

Birleşmiş Milletler bu tür silahların kullanılmasının uygunluğu ya da uygunsuzluğu ile ilgili tartışmaları başlatma girişiminde buludu. Bence bu tartışmalar kısaca şöyle özetlenebilir: Birleşmiş Milletlerin öncülüğünde, insanoğlu kendi kendini bitirme eylemine “evet” ya da “hayır” demek zorunda bırakıldı..  “Hayır” denilmiş olsa bile, daha sonraki bir tarihte “evet” demek için yeniden toplanacak ki Terminator robotları er ya da geç hayata geçirebilsin. İnsanlığı bitirmeye ilk adımlar atılsın! 

Bir Not: Aralarında Elon Musk ve Mustafa Suleyman’ın da yer aldığı 116 yapay zeka ve robotik uzmanı, Birleşmiş Milletler’e gönderilen bir mektupta “katil robotların” savaş alanlarından yasaklanmasını istedi. Ve de 1 Ağustos 2017’de Facebook’un yapay zekaları kendi dillerini geliştirdi. Tehlikenin farkında mısınız? Terminator robotlarla ilgili paniğe kapılmanın vakti geldi mi? 

robotRobotlar aşırı zeki!