Toplumsal Facialar



Toplumsal faciaların maddi boyutları büyüktür ama asıl manevi ve duygusal yönden yıkıcıdır. Amerikan Psikoloji Derneği, Soma Madenlerinde yaşanan türden toplumsal faciaların ardından 6 noktaya dikkat çekiyor.

Bu öneriler kısaca şöyle sıralanabilir:

  • Kısa süreliğine de olsa haberleri takip etmeyin. Aynı facia karelerini tekrarlayan haber kanalları, stresi ve üzüntüyü pompalar. Neler olup bittiğini bilmek isteseniz de en azından haberleri seyretme süresini bir miktar azaltın.
  • Eğer trajedi sizi doğrudan etkilememişse, okula ve işe gitmeye devam edin. Günlük rutinlerinize mümkün olduğunca devam edin ki toplumu sarsan bu facianın düşüncesinden biraz olsun uzaklaşın.
  • Sağlığınıza dikkat edin. Öğünleri geçirmeyin, uykulardan ödün vermeyin. Fiziksel rahatsızlık akıl ve ruh sağlığını  da etkileyebilir.
  • Trajik olaylar üzücü ve ürkütücüdür. Buna rağmen dayanıklı olmak zorundasınız. Bu zor günleri aşacağınızdan emin olun ve kendinize güvenin. Etraftakilere, bilhassa çocuklara, destek verin.
  • Eğer yardım edebiliyorsanız [sizin gibi bu trajik olaya maruz kalmış diğer kişilere] el uzatın. Birçok organizasyon en kısa zamanda psikolojik yardım için kolları sıvar ve harekete geçer. Faciaların hemen ardından herkesin aynı şekilde zarar gördüğü düşünülse de bazıları diğerlerinden daha metanetlidir. Ve diğerlerinin ihtiyaç duyduğu psikolojik yardıma gerek duymaz. Bu şekilde güçlü hissediyorsanız, hem profesyonellerle paylaşın ve yardım istemediğinizi belirtin hem de etrafınızdakilere güçlü olmaları için telkinde bulunun.
  • Pozitif bakış açısı geliştirmeye çalışın. Zorluklardan geçen insanlar bu süreçte farketmeseler bile daha sonra olgunlaştıklarını hissederler. Kişisel potansiyel ve kişiye ait güçlü yönler ortaya çıkar ve bu süreçte hayata olan heves ve takdir hissi de artar.

Yukarıdaki maddeler birçok insanı rahatlatmaya yetebilir. Fakat zor zamanlarda isyankar olmak, karşı çıkmak ve asi davranışlar da söz konusu olabilir. Böyle zamanlarda inanç ve dua acil rahatlama sağlar. Bazılarının daha sonra da düzenli olarak psikolog, psikiatr veya yetkili bir hekimi görmesi gerekebilir. Eğer günlük fonksiyonları yerine getiremeyecek kadar bedbaht hissediyorsanız kesinlikle profesyonel yardım almalısınız. Fakat gideceğiniz uzmanların travma ve facialar için eğitilmiş olması gerekir.

Faciaların etkilerinden toplum olarak kısa sürede kurtulmak için yukarıdaki maddeleri göz önündü bulundurun ve kişisel boyutta daha çabuk rahatlama için hislerinizi yazarak rahatlayın.