Uykusuzluğa Çare 3 Yiyecek



Uykusuzlukla cilveleşiyorsanız, yalnız değilsiniz! Ve uzmanlar çare olarak bazı yiyecekler öneriyorlar.. Ama önce, sizden başka kimler uykusuzluk çekiyormuş bir bakalım!

Dünya nüfusu göz önünde bulundurulduğunda, her 10 yetişkinden 1’i uykusuzluktan muzdarip. Bunlardan büyük çoğunluğu kısa süreli uykusuzluk sorunları çekiyor. Fakat diğerlerinin kronik uykusuzluk problemleri var. Genelde, 6 aydan uzun süreli uyku sorunları, kronik uykusuzluk olarak düşünülüyor. Uzun süreli uykusuzluk problemleri hayat kalitesini düşürüyor.

Uzmanlara göre uykusuzluğun genel nedenleri özel ve çalışma hayatıyla ilgili stres şeklinde özetlenebilir. Uzmanlar aynı zamanda tüketilen yanlış yiyeceklerin de uykusuzluğa neden olduğunu söylüyor. Örneğin şekerli, kafeinli, yağlı veya glutenli yiyecekler uykusuzluğa neden oluyor.

Uzmanlar, uykuya dalmak ve verimli bir uyku uyumak için bazı yiyecekleri tavsiye ediyorlar. Uykusuzluğa karşı savaşan 3 yiyecek:uykusuzluk2

Badem. Badem magnezyum deposu olduğu için uykusuzluğa karşı birebir! Magnezyum doğal olarak kasları gevşetiyor ve stres azaltıcı bir çeşit kimya içeriyor. Journal of Research in Medical Sciences dergisinin Aralık 2012 ayı sayısında yaşlılar arasında yapılan bir çalışmada magnezyum sayesinde elde edilen verimli uyku ve artan yaşam kalitesinden bahsediliyor.

Kiraz. European Journal of Nutrition dergisinin Aralık 2012 sayısında paylaşılan bir araştırmanın sonuçlarına göre vişnenin ihtiva ettiği tat, melatonin seviyesinin artmasına dolayısıyla kaliteli uykuya fırsat veriyor.

Muz. Muz enerji arttırıcı bir meyvedir fakat aynı zamanda uyku için de en başta önerilen yiyecekler arasındadır. Bunun bir nedeni muzun da magnezyum dolu olmasıdır. Muzda potasyum ve triptofan de bulunuyor. Böylece muz “sihirli üçlü” ihtiva eden ve dolayısıyla uykusuzlukla savaşan süper bir meyve olarak tanımlanıyor. Sihirli üçlü sayesinde serotonin ve melatonin salgılamak kolaylaşıyor ki bu da beyinde uyku arttırıcı kimyalara dönüşüyor.

Uykusuzlukla savaşırken yediğiniz yiyeceklere de dikkat edin diyoruz, yukarıda sayılan üç yiyeceğin çare olmasını diliyoruz.

Kimse bana “uykusuzlar daha zekidir” demesin!

3 thoughts on “Uykusuzluğa Çare 3 Yiyecek”

  1. Bu üç yiyecekten ne kadar miktarlarda tüketilmeli?
    Diyabetliler Muz ve Vişne yiyemez. Badem ise acı badem olarak sadece 2 tek yiyebilir içerdiği siyanür tuzu nedeni, ile.

    1. Herşey porsiyon büyüklüğünde gizli!
      Diyabetliler de muz yiyebilir, hatta yemeleri önerilir ama dediğim gibi büyüklük (miktar) önemli.
      Küçük bir muz (13-15 cm) yaklaşık 18 gram karbonhidrat içerir. Buna karşın büyükçe bir muz (23-25 cm) yaklaşık 31 gram karbonhidrat ihtiva eder. Bu durumda günlük diyetsel potasyum ihtiyacını karşılamak için küçük bir muz yenilebilir. Öyleyse tekralayalım: Diyabetliler de muz yiyebilir, fakat porsiyon (büyüklük, miktar) kontrolü yaparak. Keza vişne ve diğer meyveler! Badem ise oldukça yararlı bir bitkidir. Özellikle diyabetliler için önerilir, yine porsiyon kontrolü önemlidir. Hekiminize sorarsanız günde 4 bademe kadar izin vereceğinden eminim. Bildiğim kadarıyla acı bademde siyanür tuzu var ve bu nedenle acı badem yenmez zehirlidir (acı bademin yağından yararlanılır). Tatlı badem ise tüketilmesi önerilen, önemli ölçülerde vitamin ve mineral içeren bir bitkidir. Porsiyon kontrolü konusunu doktorunuzla konuşmanızı tavsiye ederim.

Comments are closed.