Patlıcan Marinara



Marinara sos; domates, soğan, sarmısak ve baharatların karışımından meydana gelen lezzetli ve sağlıklı bir İtalyan sosudur. Patlıcanla karıştırdığımızda “domates soslu patlıcan” olur ama bu yazımızda “patlıcan marinara” görüntüsüne bürünüyor!

Tarifimizin en büyük özelliği çok az yağ kullanılarak sağlıklı hale getirilmiş olmasıdır: Yani patlıcanlar önceden az yağda buğulama şeklinde pişiriliyor ve daha sonra marinara sosla karıştırılıyor.

IMG_8728

Malzemeler:

4 çorba kaşığı zeytinyağı
6 patlıcan
10 dilim ekmek
2 iri domates
1 orta boy soğan
4 diş sarmısak
Fesleğen (tercihe bağlı olarak kurutulmuş veya taze)
4-6 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Hazırlanışı:

Küp küp doğranmış, tuzlu ve sirkeli suda 10 dakika kadar bekletilerek acısı alınmış patlıcanlar, 3 çorba kaşığı zeytin yağında 20 dakika pişirilir. Bu süreçte kapak kapalı tutulur.
Doğranmış soğanlar 1 çorba kaşığı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavrulur. Kabuğu soyulup doğranmış domates ve ezilmiş sarmısak ile karıştırılır. Domatesler eriyene kadar (yaklaşık 12 dakika) pişirilir. Bu karışıma fesleğen, tuz ve karabiber eklenir.
Daha önce pişirilen patlıcanlar, marinara sosa eklenir. Hepsi birlikte 3-4 dakika daha pişirilir. Ocak kapatılır. Patlıcan marinara hazırlanmıştır!

Sıra ekmek dilimlerinin üzerine koyarak fırına vermeye gelir. Önce dilimlerin üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Daha sonra patlıcan marinara konularak 12 dakika (200 derece) fırında çıtır hale gelene kadar bekletilir. Fırırdan çıkar çıkmaz, çıtırlığını kaybetmeden, servis edilir. İsteğe göre sıcak ekmeklerin üzerine biraz daha rendelenmiş kaşar eklenebilir. Ve her zaman olduğu gibi ekliyorum: Maharetli hanımlar kendi versiyonlarını geliştirerek, lezzete lezzet katmaya devam edeceklerdir. Afiyetle kalın.

IMG_8727Patlıcanlı bir tarif daha.. Malatyalı şeften patlıcan ezmesi..