Diyabetolojistler Ramazan İçin Neler Öneriyor?



Diyabet, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi kronik bir hastalıktır. Eskiden şeker hastalığı diye isimlendirilen diyabet için özel yetiştirilmiş sağlık elemanları, yani diyabetolojistler, ramazan için bazı önerilerde bulunuyor.

Öncelikle yüksek tansiyon ve diyabet sorunu olanların doktorlarına danıştıktan sonra oruç tutup tutmamaya karar vermesi öneriliyor.

Abu Dhabi diyabetolojistleri, diyabet hastası olanların Ramazandan bir iki gün önce oruca başlayıp kendilerini denemelerini öneriyor. Eğer tutmakta zorlanmazlarsa Ramazan orucuna başlayabileceklerini söylüyorlar.

Diyabetolojistlerin diğer önerilerinin en başında “normal günlük menüden çok farklı bir menü hazırlamaya, aşırıya kaçmaya gerek olmadığı” geliyor..

Diğer önerilerse şunlar:

  • Şimdiden belirli aralıklarla su içme alışkanlığı edinmek. Bu alışkanlık sayesinde Ramazan orucu açıldıktan sonra birden su içerek şişmek yerine, sık ve az miktarlarda içilmesi kolaylaşıyor.
  • Sıcak Temmuz günlerinde nelerin yenildiği de çok önemli. Aslında yukarıda belirtildiği gibi Ramazan, diğer zamanlardan çok farklı algılanmamalı. Normal diyetimizde fazla şeker kullanmıyorsak, Ramazan sürecinde şeker tüketimini arttırmaya ya da kola gibi gazlı içecekler içmeye gerek yok. Benzer şekilde, normalde kızartma yemiyorsak Ramazanda menüye kızartmalar eklemeye gerek yok. Aşırı ölçülerde yemek pişirmeye ve israfa hiç gerek yok.
  • Sahurda çay, kahve, kola ve diğer kafeinli içecekler önerilmiyor. Bunun nedeni gün boyunca meydana gelecek dehidrasyon (vücuttan su kaybı). Ancak iftardan sonra çay ve kahve tüketimi uygun görülüyor.
  • İftarda ve sahurda bol meyve, sebze, çorbalar, kompleks karbonhidratlar, ızgara etler, hoşaf ya da komposto, yağsız peynir ve yoğurt öneriliyor. Meyveler vücuda su sağlıyor. Bununla birlikte içerdikleri lif sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardım ediyor.
  • Düzenli egzersiz yapanların Teravih namazından sonra hafif egzersize devam edebileceği de belirtiliyor.

Diyabetolojistler ve diyetisyenler hep bir ağızdan adeta şunu tekrarlıyorlar: Ramazan sadece şölen ayı olarak değerlendirilmemelidir. Ramazanda tek yemek yemeğe kenetlenmek yanlıştır. Zihnen, bedenen ve manen temizlenmek için oruç tutulur. Aşırı yemek yemek, miğdenin her zamankinden fazla zorlanmasına ve rahatsızlanmasına neden olabilir. Ayrıca fazla yemek; uykulu, halsiz ve uyuşuk olma hissiyle de bağlantılıdır.

Ramazanda diyabetolojitlerin ve diyetisyenlerin önerilerine kulak verip sağlıklı oruç tutmamız, bu süreçte benliğimize dönmek, temizlenmek ve tüm güzelliklerin hayatımıza yansımasına izin vermemiz dileğiyle. Ramazan ayı hepimize; orucuyla, menüsüyle, maneviyatıyla, sosyal hayatı ve tüm kutsallığıyla iç huzuru ve mutluluk getirsin.

Ramazanda oruç tutmayı planlayan hamileler için kısa bir çalışma özeti..ramazan ve oruc