Sarmısaklı Brüksel Lahanası



Sanırım herkes Brüksel lahanasının Brüksel’den geldiğini düşünüyordur. Öyle düşünmeye devam edelim çünkü bildiğim kadarıyla kimse bu sebzenin nereden çıktığını bilmiyor. Her sebze gibi Brüksel lahanası da kalorisiz bir sebzedir ama diğer sebzelerden farklı olarak bolca protein içerir.

Ayrıca bol miktarda A ve C vitamini, folat, potasyum ve kalsiyum ihtiva eden Brüksel lahanası çok lifli bir sebzedir. Bu nedenle iyi bir rejim (diyet) sebzesidir çünkü uzun süre tokluk hissi verir. Diğer lahana çeşitleri gibi kanser-savar bir sebzedir.

Sarımsaklı Brüksel Lahanası Tarifi:

Malzemeler:

  • 18-20 Brüksel lahanası
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 küçük soğan
  • 3 çorba kaşığı su (ya da et suyu)
  • Tuz ve karabiber

Brüksel lahanaları yıkanır, uçları kesilir, dış yaprakları ayrılır ve kökten uca doğru kesilerek ikiye bölünür. Büyük bir kase içinde ikiye bölünmüş lahanalar yarım kaşık zeytinyağı ile oğulur. Geri kalan yarım kaşık zeytinyağında ince doğranmış soğan ve kıyılmış sarımsak kavrulur. Bu karışım tavadan alındıktan sonra Brüksel lahanaları kesik yüzleri tavaya gelecek şekilde dizilir. Tuz ve karabiber eklenir. Orta hararetli ateşte kapak kapalı olarak 15 dakika sote edilir, kesik yüzler bu sürenin sonunda kızarmış olur. Daha önce sote edilmiş soğan, sarımsak eklenir karıştırılır. 3 çorba kaşığı et suyu eklenir. Kapak kapatılır ve 10 dakika daha ateşte tutulur. Kapak açıldıktan sonra karıştırılır ve 10 dakika kapak açık olarak pişirilir.

Toplam 35 dakika pişirildikten sonra bile sert ve çiğ-kalmış hissi veren Brüksel lahanası belki alıştığımız tatlardan değil ama lezzetli ve sağlıklı bir garnitür olarak etlerin yanında servis edilebilir. Arzu edilirse rendelenmiş kaşar peyniri ile de ikram edilebilir.

IMG_8830
Brüksel lahanaları yıkanır, kök kısmı kesilir ve dış yaprakları koparılıp atılır.

 

IMG_8831
Yıkanıp ayıklanmış Brüksel lahanaları kökten uca doğru kesilerek ikiye ayrılır.

 

IMG_8832
Bir kasede zeytinyağı ile ovulur.

 

sarimsakli sarmisakli bruksel lahanasi tarifi
Kesik yüzleri tavaya gelecek şekilde sote edilir.

 

IMG_8837
Kavrulmuş soğan ve sarmısakla karıştırılır, bir süre daha pişirilir.

 

IMG_8841
Et ve denizürünü ile servis yapılır. İstenirse rendelenmiş kaşar peynir serpilir.