Yazarlar İçin Kışkırtıcı Düşünceler



Önünde PC, elinde klavye olan herkes iyi kötü birşeyler yazıyor. Yazmayı seven kişilerle, bu yazıları sitelerinde bedelsiz yayınlayanları genel nüfusa oranlanacak olsak, sanırım her eve bir yazar ve bir online site sahibi düşer! Tabi bu benim hipotezim. Sonuca gitmek için test edilmesi gerekir.

Yukarıda bahsettiğim durum belirli ülkelerde geçerli, bunlardan biri Türkiye. Etraf yazı yazan kişilerle dolu, hiç bir ücret talep etmeden yazmaya hazırlar. Doğal olarak site sahipleri için nitelikten çok nicelik önemli ve bu yazılar kapışılıyor. Lisanımı bağışlayın ama düşündüklerimi yazmazsam bu site blog sitesi olmazdı!

Servet sahibi olmayan hiç kimse bedava çalışmamalıdır. Servet sahibi olmayan hiç bir yazar bedava yazmamalıdır. Bu arada itiraf ediyorum ki bedava yazı yazıyorum. Yazmaya da devam edeceğim. Buna en az iki nedenim var: Yazmak benim için doğallıkla gelen, birkaç saat içinde doyurucu yazılar çıkarabileceğim bir beceridir. İkinci nedene gelince, yazılarımın sosyal fayda sağladığını düşünüyorum. Yazılarımı okuyan tek bir insanın bile davranış değişikliğine gittiğini bilsem bu benim kazancımdır.

Yalnız bu söylediklerim, sitesinde ücretsiz yazı yazmamı isteyen zenginler için bir bahane olmasın. Eğer sitenize milyonlarca ziyaretçi alıyorsanız, reklamlar veriyorsanız, reklam kazançlarınız varsa ve şirket sahibiyseniz sitenizde yazı yazanlara ücret ödemelisiniz.  Amerika’da, biri sitesinde yazmanızı teklif etmişse, sorgusuz sualsız para öder.  Türkiye’de pek çok yazar olduğu için(!) arz talebi aşmış durumda. Bu bence yazı yazmayı seven kimselerin düşünmesi gereken bir noktadır!

Sitemi gezmişseniz bilgi zenginliğini görmüşsünüzdür ki sadece 1.5 yıl kadar önce oluşturdum. Sitemde yazdığım herşey bedavadır, isteyen herkesçe okunabilir ve aktif linkle diğer sitelerde paylaşılabilir.

Yazılarıma göz atarsanız göreceksiniz ki yazmayı iş olarak yapmıyorum. Yazmak benim için zevktir ve kısa sürede kaliteli yazılar çıkarmak kesinlikle zor değildir! Benim için yazmak kendiliğinden gelir!

Yazmak öylesine gelse de; benden istenen, talep edilen, önceden belirlenmiş konular için oturup düşünmem, şekillendirmem, yazmam, üzerinde kalem oynatmam, okumam, tekrar düzeltmem ve tekrar tekrar düzeltmem gereklidir. Yazmak zevkli olsa da, kendiliğinden gelse de zaman alıcıdır. Sitesine bol ziyaretçi alan site sahipleri, işte bu nedenle yazılarıma ve sitenizde yazanlara ücret ödemelisiniz.

Sitenizde yazmamı isterseniz vereceğiniz zaman dilimine de hassasiyetle riayet edeceğimden emin olabilirsiniz.  İstenen konularda yazı çıkarmak için uğraşmak, araştırmak gerekse de, zaman alıcı ve beyinsel açıdan yorucu olsa da son-ürün yüzünüzü güldürecektir.

Noktayı koymadan önce bir kez daha.. Freelance:

Yazarlar için kışkırtıcı düşüncelerden bahsettiysem genelde büyük siteleri, gazete ve magazinleri düşünerek yazdım. Küçük siteler için de genel geçer kurallar olmalı. Hem de en yakın zamanda olmalı! Kendisini bir köşe yazarı olarak adlandıran kişi  ister küçük bir sitede yazsın ister büyük bir gazetede olsun, bu işi sadece egosunu tatmin etmek için yapıyorsa onu bilemem ama yazmak ustalık ister. Yazmak zaman ister. Yazmak emek ister. Yazmak bir de yürek ister. Kiloyla yazı çıkarmak değildir maksat, okuyucunun yüreğinin bam teline dokunmaktır!

 

Freelance Yazar Kimdir?

Entellektüel Malvarlığı

 

One thought on “Yazarlar İçin Kışkırtıcı Düşünceler”

  1. Yazılarınızdan oldukça faydalanıyorum..Hakkınızı helal edin Fatoş hanım.

Comments are closed.