Twitter ve İslamofobi



Bu yazım, Twitter, siber troller, nefretin 8 yüzü ve İslamofobi üzerine ender rastlanan bir çalışmanan sonuçlarından bahsediyor.

Birmingham City Üniversitesinde türüne az rastlanan bir araştırma yapıldı. Araştırmanın konusu Twitter platformunda siber troller tarafından yayınlanan İslamofobi tweetleri. Çalışma sonuçları bu tür tweetlerin karakteristiğini “Nefretin 8 yüzü” başlığında topladı ve bu 8 madde yazının sonunda listelendi.

Çalışma sırasında #islam ya da #müslim gibi hashtagler kullanıldı ve İngiltere’de bu etiketlerin nasıl bir trend oluşturduğu incelendi.

İncelemenin yapıldığı süreçte, Tweetlerin dörtte üçü İslamofobi içerikli yayınlardan oluşuyordu ve büyük çoğunluğu (yüzde 72) erkek kullanıcılar tarafından paylaşıldı. Tweetlerin yüzde 30’luk bölümü çocuk gelinlere damat olan yaşlı Müslüman erkeklere “Müslüman Pedofili” başlığı ile atılan tweetleri içeriyordu. Yüzde 22’si “Müslüman teröristler” sözcüklerini içerirken geri kalan yüzdelerde ağıza alınmayacak iğrençlikte terimler kullanılmıştı. “Müslüman teröristler” terimi 11 Eylüle ait resim ve videolarla zenginleştirilerek yayınlanan tweetlerden oluşuyordu.

Bu çalışma ile kesinleştirilen sonuç şudur: İslamofobi, online ortamda yaygınlaşmış durumdadır ve tıpkı gerçek yaşamda olduğu gibi Müslümanlar taciz edilmektedir. Hükümetlerin ve polis teşkilatlarının sistemli bir şekilde bu tür nefret mesajlarının üzerine gitmesi beklenmektedir.

Twitter’da Nefretin 8 Yüzü Nasıl Belirlendi?

  1.  Başkalarının Twitter hesabını gezerek Müslüman bağlantıları bulanlara “trolcü” deniyor.
  2.  Twitter’a yeni giren ve tecrübeli Twitter kullanıcıları sayesinde Müslüman tacizini öğrenenlere “çırak” deniyor.
  3.  Müslümanları hedef alan tweetleri yayınlayan, RT ve FAV yapanlara “yayıncı” deniyor.
  4.  Sahte profil, hesap ve imajlarla Müslümanları hedefleyenlere “taklitçi” deniyor.
  5.  Nefret mesajları dağıtılırken yapılan konuşmalara katılan diğer kişilere “süs eşyası” deniyor.
  6.  Müslüman terörü diye lanse edilen olayların ardından bu olayları sürekli ön planda tutan ve kampanyalara çevirenlere “reaktif” deniyor.
  7.  Twitter hesabını sürekli değiştirerek Müslüman profillerini rahatsız edenlere “taşıyıcı” deniyor.
  8.  Büyük bir takipçi kitlesine sahip olan ve sürekli İslam karşıtı kampanyalarla İslamofobiyi canlı tutanlara “profesyonel” deniyor.

Twitter’da dolaşan siber troller, nefretin 8 değişik yüzü ve İslamofobi hakkında yapılan çalışmanın sonuçları “Siyaset ve İnternet” isimli dergide yayınlandı.