Facebook Protestosu



Geçtiğimiz günlerde bir İnternet patlaması yaşandı! Patlama protestolarla baş gösterdi ve nedeni Facebook tarafından gerçekleştirilen psikolojik bir deneydi!

Yaklaşık 700 bin kullanıcı, haberleri olmaksızın Facebook tarafından deneye tabi tutulmuştu. Deneyin amacı Facebook’ta yayılan bir mesajın, kullanıcıların duygularını nasıl etkilediğini görmekti.

Kısaca deney: Facebook 2012 yılında bir hafta boyunca toplam 700 bin kullanıcının sayfasına mesajlar göndermişti. Bu mesajların bazıları üzücüydü, bazıları ise mutlu. Üzücü mesajları gören kullanıcıların daha sonra kendi güncellemeleride hüzünlü yayınlar, mutlu mesajla karşılaşan kullanıcıların mutlu yayınlar yaptığı gözlemlenmişti. Ve bu deneyin sonuçları analiz edildikten sonra geçen hafta yayınlandı.

“Ne var bunda?” diyenler çıkabilir! Yanlış kişilerin eline geçen İnternet’in ne denli güçlü bir silaha dönüşebileceğini düşünmenizi isteriz!

Facebook tarafından kullanılan bu yöntemle, liderlerin kendi politik acendalarını yayarak insanların düşüncelerini değiştirmelerinin ne kadar kolay olduğunu düşünün!

Facebook deneyi yanlıştır çünkü kullanıcılar manipüle edilmiştir. Zaten insanların duygularıyla oynamak her zaman yanlıştır, Facebook’ta da kullanıcılar üzerinde zihin kontrolü oyunu oynanmıştır.

Bildiğiniz gibi medyayı kontrol edenler beyinlerimizi de kontrol ediyor. Facebook tarafından yapılan deney buna küçük bir örnek. Diğer kitle iletişim araçlarını düşünelim, onlar da beyin yıkamıyorlar mı?

Hergün XYZ televizyon kanalını seyrediyorsanız ve bu kanal sürekli hükümet yanlısı programlar yayınlıyorsa kısa sürede hükümetin ne denli başarılı olduğuna inanırsınız. Yapılan her yanlış doğru gibi gösterilir, atılan her adım sadece ve sadece halkın yararına yapılıyormuş gibi gösterilir.

Ve maalesef bu, dünyanın her yerinde böyledir. İnternet çağında ve global köyümüz dünyada insanların zihinleriyle oynamak her zamankinden daha kolaydır. Uyanık olmak ya da olmamak bizlerin seçeneğidir.

Şimdi soralım.. Facebook’ta haberiniz olmadan duygularınız manipüle edilmiş olsaydı protesto etmez miydiniz?