Hayattan Tarif: Karahindiba Kavurması



Halk arasında karahindiba ya da siğilotu diye bilinen dandelion (radika diye de bilinir) her yerde biten alelade bir ottur. Çok güçlü bir kökü vardır, bol yaprak ve sarı çiçekler verir. Karahindibanın en taze ve çıtır hali Nisan ayıdır.
İstemediğiniz her yerde biten bu mutat otun faydaları saymakla bitmez. Bu yazımızda dandelion olarak bilinen karahindiba otunu bilinen bu iki ismiyle birlikte değişimli olarak kullanıyoruz.
Dandelion yapraklarında bol kalsiyum, A vitamini, K vitamini ve antioksidan içerir. Ayrıca içinde lütein denen göz sağlığı için çok gerekli bir çeşit mineral de vardır. Ayağımızın dibinde, duvar üstünde, köşe başında, yerli yersiz biten bu ot aslında bedava besin kaynağıdır. Ayrıca dandelion doğal detoks (vücudun arınması) için kullanılabilir çünkü iyi bir idrar söktürücüdür.
Karahindiba kilo kaybetmek isteyenlere de güçlü bir destek olarak bilinir. Detoks için kullanılan bu bitki, kan şekerini normal seviyelerde tutar, şişkinlikleri giderir, iltihaplanmaları yok eder ve vücudu alkalik (temiz) hale getirir. Bitkinin yaprakları yenebileceği gibi, çay olarak da içilebilir. Dandelion körpe iken tüketilmelidir. Daha yaprakları yeni yeni çıkmaya başladığında toplanmalıdır. Diyetisyenlere göre, çiçekleri çıktıktan sonra toplanırsa lezzetsiz olur. Salatalarda yenilebileceği gibi, buğulama olarak veya sote edilmiş şekilde de tüketilebilir. Dandelion kökü ve çiçekleri de yenebilir ama en faydalı kısmı yapraklarıdır.
Kolay bir tarif: Taze dandelion yapraklarını yıkayın ve doğrayın. Kökleri varsa kesip atın çünkü bu tarifte sadece yaprakları kullanılıyor. Yaprakların yumuşaması için, 10 dakika tuzlu suda pişirin. Bu süreçte yapraklardaki acımsı tat da azalacaktır. İsterseniz sote etmeden önce, soğuk su ile çalkalayabilirsiniz. Bir tavada kıyılmış soğan, sarmısak ve taze biberi zeytin yağında sote edin. Suyu süzülmüş dandelion yaparaklarıyla karıştırıp ateşten alın. Tuz ve karabiber ekledikten sonra sıcak servis yapın. İsterseniz üzerine rendelenmiş kaşar serpebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurtla da çok iyi gider.
Bir porsiyon (küçük bir kase dolusu) doğranmış taze dandelion yaprağı aşağı yukarı 55 gram ağırlığındadır. Elli gram karahindiba yaprağının ihtiva ettikleri:
 karahindiba
50 gram su, 1.5 gram protein, 5 gram karbonhidrat, 2 gram diyet lifi (fiber), 2 gram şeker, 0.5 gram yağ, 103 miligram kalsiyum, 1.7 miligram demir, 20 miligram magnezyum, 36 miligram fosfor, 218 miligram potasyum, 42 miligram sodium, 0.2 miligram çinko, 19 miligram C vitamini, 0.1 miligram B vitamin kompleksi, 0.1 miligram B2 vitamini, 0.1 miligram B6 vitamini, 15 mikrogram folik asit, 2712 IU (uluslararası vitamin birimi) A vitamini, 3 miligram E vitamini, 150 miligram K vitamini, 1600 mikrogram beta karoten, 0 gram kolesterol ve 25 kalori bulunur.
Yukarıdaki tarif oldukça kolay, çabuk ve lezzetli.. Ne dersiniz.. Bugün sofraya karahindibalı bir çeşit yemek koyalım mı?