Bonzai denen illegal uyuşturucu madde

Bonzai denen illegal maddenin ne olduğunu ve zararlarını anlatmadan önce uyuşturucu dediğimiz maddelerin ne olduğunu kısaca anlatalım:

Uyuşturucular hiç kimse için iyi değildir, özellikle gençler ve çocuklar için çok kötüdür çünkü onların vücudu ve beyni hala gelişmektedir. Uyuşturucular beyin, kalp ve diğer organlara zarar vererek bu gelişmeyi durdurur.  İllegal uyuşturucu madde kullanıcıları açık seçik ve net düşünemezler bu nedenle tuhaf kararlar verirler. Bu kararların sonucu hem kendilerine hem çevrelerine tehlikeli olabilir.

Peki gençler ve çocuklar neden madde kullanır?

Bunun birçok nedeni olabilir ama genelde gerçeklerden kaçmak için sığınılan tehlikeli bir alandır. Uyuşturucular “geçici” olarak insanların üzüntülerini ve dertlerini unutmalarına yardımcı olur ama uyuşturucunun etkisi geçtiğinde herşey yeniden eskiye döner.  Uyuşturucular sorunları çözmez. Uyuşturucuların birçoğu, 2 kez kullandıktan sonra bağımlılık haline gelir. Bu demektir ki, uyuşturucu almayan bir vücut fonksiyonel olamaz, sürekli en az o kadar ya da daha fazlasını ister. Bağımlı olan birisinin uyuşturucuyu bırakması çok zordur; emek ve zaman ister ve her zaman başarılı olunmaz.

Şimdi bonzai denen sentetik uyuşturucudan bahsedelim.

Bonzai, çok kısa sürede bağımlılık yapan bir maddedir. Bu uyuşturucu, marijuana olarak bilinen doğal bitkinin bir nevi kimyasal ikamesidir. Ancak bonzai, kısa sürede bağımlılık yaratabilmesi için, değişik kimyasal maddelerle dekore edilmiş sentetik bir maddedir ve içinde ne tür zehirlerin hangi miktarlarda olduğu bilinmemektedir. 1 gram Bonzai maddesinin, 20 Euro karşılığında satıldığı yerler vardır ki bu “ucuz” olarak değerlendirilir. Hem ucuz ve hem de kolay elde edilebilen bu illegal maddenin kısa sürede bir salgın haline gelmesine şaşmamak gerekir. Bu illegal madde, yanlış kullanım sonucu ölümcül olduğundan, Avrupa’da yavaş yavaş popülaritesini yitirmektedir. İrlanda bu maddeyi 2010 yılında yasakladı. Bonzai kullanıcıları arasında panik davranışlar, ölümcül bir görüntü, aşırı uyku, kayıtsızlık, hareketsizlik, kusmalar, baş dönmeleri ve kilo kaybı yaygındır.

Eğer bonzai kullanıcısı henüz ölmemişse ki yanlış kullanım sonucu oldukça ölümcül bir maddedir; bağımlılık şu şekilde kendini ele verir:
  • Dış görünüşte değişiklik: Kilo kaybı, kanlı gözler, büyümüş gözbebekleri ve kıyafetlerden ve nefesten gelen acayip bir koku.
  • İştah kesilmesi: Yemek ve uyku problemleri baş gösterir.
  • Hijyene dikkat etmemek: Uyuşukluk ve bitkinlik hissiyle üst baş temizliğine, yıkanmaya, diş fırçalamaya ve diğer kişisel hijyene dikkat etmemek.
  • Hafıza kaybı: Dün akşam olan bir olay, kavga, döğüş, düşme, yaralanma vs. gibi olayları hatırlayamamak.
  • Sosyal hayata ilgisizlik: Okuldan, insanlardan, işten uzaklaşmak ve motivasyon eksikliği.
  • Hırsızlık alışkanlığı geliştirmek: Durup dururken paraya olan aşırı ihtiyaç ve bu nedenle borç almak, çalmak, çalarak borç ödemek vs.
  • Gizlilik saklılık: Aileden, arkadaş, tanıdık ve çevreden uzaklaşmak ve gizlilik içinde zaman geçirmek.
  • Arkadaş çevresinde değişiklik: Uzun zamandır birlikte olduğu arkadaşlardan uzaklaşarak yeni bir çemberin içine girmek.
  • Kişilik değişikliği: Hareket ve davranışlarda değişmeler, daha asabi bir moda girmek ve sürekli öfkeyle parlamak.
  • İki uçlu davranışlar: Bazen hiper aktif olmak bazen baygın bir halde hareketsiz kalmak.
  • Yeni beliren sağlık sorunları: Baş ağrıları, sara tipi baygınlıklar, titremeler, burun kanamaları.
  • Paranoya: Ani korkular, kuşku, endişe, şüphe ve insanlara olan inancın yitmesi ve buna bağlı irrasyonel davranışlar.

Yukarıda sayılan değişiklikler birçok illegal uyuşturucu madde kullanıcısını ele verebilir; bonzai de bunlardan farklı değildir.  Yine.. Yeniden.. Zehirdir bonzai! Esrar da zehirdir. Eroin de.. Skunk denen zehir de! Uyuşturucular zehirdir. 

Diğer uyuşturucular ve alkol

Uyuşturucuya sıfır tolerans!

One thought on “Bonzai denen illegal uyuşturucu madde”

  1. Bu tür yazılar caydırıcılığı bırak daha fazla özendirir. Kayııtlı denetimli ürünümü satamazken uyuşturucu satıcıları bu tür yazıların sayesinde kolayca satabiliyor. Reklamın kötüsü olmaz . Cezası yok

Comments are closed.