Ebola Var mı?

Trajik olaylar gündemi terk etmiyor. Öyle ki güzel bir haberi mumla arar olduk. Son zamanların trajik olaylarının içinde bir de Ebola var. Pardon sizsin oralarda da Ebola var mı?

İlk günlerde Batı Afrika ülkelerinin dışındakiler, “bizde yok, onlarda var” diyordu. Onlar dünyanın bir yerlerinde yaşayan, bize ilişmeyen, bize ulaşmayan, yakınımızdan bile geçmeyen hastalıklı bir toplum! Bize uzak! Ve bizden uzak tutulabildikleri kadar uzak tutulmalılar! Hatta öyle sıkı önlemler alınmalı ki “hastalıklı yerlerden” gelenlerin bizim ülkemize giriş çıkışları engellenmeli! Ve sağlıklı olanlar bile eğer o ülkelerden geliyorlarsa bizim ülkemize girmemeli!

Buna imkan var mı? Seyahatin yoğun ve çok bağlantılı olduğu günümüzde bu imkan dahilinde mi? Tabi ki hayır!

Verem var, boğmaca var, AIDS var, Ebola da var.. Ve gerçek o ki artık hepimiz onlarız. Onlar da biz, hepimiz!

Salgın görüldüğü zamanlarda yapılabilecek en önemli, gerekli ve acil şey insanları eğitmektir. Gerçeklerden bahsetmek ve açık olmaktır. Çünkü bu süreçte hem hastalık yayılır hem de yanlış bilgi! İşte bu yüzden insanlara abartılı ve panik yaratacak bilgiler yerine gerçekleri, serin bir dille anlatmak ve eğitimle birlikte uyarılarda bulunmak gerekir.

Eğer toplu ölümler istmiyorsak insanları dün eğitmeye başlamalıydık! Ama hala çok geç değil! Ve eğer insanları galeyana getirmek istemiyorsak medyada yayılan bilgileri kontrol etmenin bir yolu bulunmalıdır. Panik olmuş insan kitleleri herşeye inanmaya hazır durumda olacağından, sadece güvenilir kayanklardan gelen haberlere itibar etmeliler. İnernet ve sosyal medya yalan yanlış haber dağıtmakta öncü ve bunu hepimiz çoktan biliyoruz.

Televizyon haberleri ayrı bir hikaye! Rating peşinde koşan muhabirler panik yaratacak abartılı haberleri tekrar tekrar paylaşmakta hiç sorun görünmüyorlar. İlgi arsızı, rating düşkünü, sorumsuz medya demek daha doğru! Üzgünüm haberciler! Üzgünüm ama bir soru sorayıım siz habercilere.. Bilmiyor musunuz ki panik de virüs gibi çok hızlı yayılır? Verdiğiniz haberlerde dramatize yöntemini kullanarak rating arttırma arsızlığı hiç de kabul edilir gibi değil. Onun yerine toplumu eğitmeye yönelseniz? Hangi ilaçlar ya da aşılar var, hangi tedaviler mümkün gibi rahatlatıcı haberler veremez misiniz?

Tekrar soralım.. Bu kez medyaya soralım.. Ebola var mı sizin oralarda?

Ebola ile ilgili diğer yazılarım:

Ebola yayılmaya başladığında yazdığım yazı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Ebola raporunun kısa özeti

Medya Ebolayı rating için mi kullanıyor?

Ebola Amerika’da!