Ebola Bakımı Veren Sağlık Personeli

ABD Sağlık Bakanlığı yetkilileri uzun zamandır Amerikan halkının ebola riski olmadığı konusunda rahatlatıyor. Oysa ülkede bir ebola hastası ölmüş bulunuyor, hastaya bakan sağlık personellerinden ikisine de virüs bulaşmış durumda.

Ebola biyolojik tehlikeler arasında 4üncü sırada bulunmaktadır. Bu demektir ki ebola hastalarına bakım veren tıbbi personal uzay elbisesi giyinmek zorundadır (biyolojik tehlikeye karşı kullanılan medikal kıyafet).

Oysa Amerika gibi bir ülkede ebola hastasına bakım gösteren hemşirelerin protokollere göre giyinmedikleri ve protokollere uymadıkları anlaşıldı:

  • Bunun ötesinde eboladan ölen hasta, hastalığın kesinleştiği ilk saatlerde kapalı ortamda tutulmadı. Bu süreçte diğerlerine zarar verecek şekilde (en az 7 kişiye) normal bir odada bekletildi.
  • Ölen hastayla aynı ortamda bulunan kişiler sadece bir gün karantina odasında tutulup salınıverildiler.
  • Ölen hastaya bakan hemşireler bu süreçte başka hastalara da bakım göstermeye devam ettiler.
  • Ebola hazırlıkları sırasında hemşireler ve diğer sağlık görevlileri sadece kısa ve seçeneğe bağlı seminerler aldılar.
  • Bu süreçte hastalık bakımıyla ilgili ana esaslar ve yönetmelikler sürekli değiştiği için, sağlık görevlileri de canlarının istediğini seçerek uyguladılar.
  • En başlarda ebolanın enkübasyon (gelişme) süresinin 21 gün olduğu söylenmekteydi. Bu süre 42 güne çıkarıldı.
  • En başlarda 38.1 derece ateş gözlemlenmekteydi ki o da düşürldü ve 38 derece ateş alarm anlamına getirildi.
  • Havaalanlarında yolcuların ateşi ölçülmekte. Bununla birlikte ebola bulaşmış durumdaki ikinci hemşirenin o şekilde uçak yolculuğu yaptığı belirlendi! Seyahat güvenliğimizin kalmadığına ait bir yazıyı da başka bir sefere bırakayım!

Bütün bunlar ebolalı hastalara bakım gösterenlerde ya da uçak yolculuğu yapmış olanlarda alarm anlamına geliyor. Şimdilik!

Ebola dünyanın en tehlikeli viral hastalıklarından biridir. Halk sağlığının kurallarının kayıtsız şartsız uygulanması ve bulaşıcı hastalıklara dikkat edilmesi gereken günlerdeyiz. Halka verilen mesajlar, mesaj yöntemleri ve mesaj verenler açık ve net olmak zorundadır. Sağlık personeli koruyucu giysiler giymeli, hastalara dindar bir itinayla bakım vermelidiler. Ve tabi ki sağlıklı insanların korunması için hastanelerde yürütülen tüm protokoller uygulanmalıdır.

Amerika an itibariyle (Ekim 17 2014), ebola konusunda tüm gelişmeleri koordine edecek birisini çar olarak duyurdu. Bu kişinin tıbbi geçmişi yok. Daha çok gelişmeleri dikkatli izleyip yönetecek bir manajer. Ebola Çarı yani!

Ebola ile ilgili diğer yazılarım:

Ebola yayılmaya başladığında yazdığım yazı

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yayınlanan Ebola raporunun kısa özeti

Medya Ebolayı rating için mi kullanıyor?

Ebola Amerika’da!

amerikan ambulans ebola

 

 

One thought on “Ebola Bakımı Veren Sağlık Personeli”

  1. Yine hangi ilaç firması için bu tür haberleri ortaya attılar acaba..

Comments are closed.