Tarçın

 

Uzmanlara göre tarçının sağlık sunabilmesi için günde 1 ila 6 gram alınması gerekiyor. Bu baharatı kullanma nedenine bağlı olarak, günde yarım tatlı kaşığı (2 gram) alınabileceği  gibi, 1 tatlı kaşığına (4 gram) varan miktarda da kullanılabilir. Burada söz edilen tarçın öğütülmüş halidir.kabuk tarcin ve ogutulmus tarcin

  • Sütlü tatlılar, çay, sıcak içecekler veya yoğurt üzerinde tarçın lezzetli ve sağlıklı olur.
  • Uzmanlara göre tarçın soğuk yiyeceklerle de tüketilebilir ama sıcaklarla alındığında sağlık faydaları daha etkin olur.
  • Tarçın grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu bir baharattır. Bu yönünü ortaya çıkarmak için uzmanlar tarçını sıcak içeceklere eklemeyi öneriyor. Bu baharatta bulunan yağlar ve besinler grip virüsünün etkisini azaltıyor.
  • Sıcak yeşil çay ve birkaç damla limon suyu ile tüketildiğinde solunum yollarının açılmasında yardım eder.
  • Kahve, bitkisel çaylar ve Türk çayı ile alınan tarçın da hem lezzetli hem de sağlıklı seçeneklerdir.
  • Mercimek çorbası üzerine serpilecek bir miktar tarçının egzotik bir tat oluşturacağını savunan Amerikalı uzmanlar, bu yöntemin bir bakıma antidepresan etki de göstereceğini düşünüyorlar.

tarçın

Yüksek karbonhidrat ihtiva eden (şeker, nişasta, selüloz içerikli) yiyecekleri tarçın ile terbiyeliyerek tatlandırmayı öneren uzmanlar, bu sayede kan şekeri seviyesinin belirli bir seviyede tutulabileceği görüşündeler. Tarçın sindirim sırasında kan şekerini düşürme özelliğine sahip bir baharattır. 2009 yılında yapılan bilimsel çalışmalardan birinin sonucuna göre 90 gün boyunca alınan tarçın kan şekerini düşürmekte başarılı oluyor.

Yalnız uzmanlar şeker hastalarını uyarıyor: Eğer diyabet hastası iseniz, doktorunuzla tarçın tüketimini konuşmalısınız. Tarçın asla ve asla insülin yerine kullanılmamalıdır. Ayrıca bu baharatın içerdiği yağların yan etkisi olabileceği için, gereğinden fazla tarçın kullanılmamalıdır. Özellikle kan bozukluğu olan hastaların dikkat etmesi ve hekimlerine danışması öneriliyor çünkü yüksek dozda alınan tarçın, önüne geçilemeyen kanamalara neden olabilir. Ayrıca ameliyat olacak hastaların da ameliyat tarihinden bir gün önce tarçın tüketmemeleri, ve eğer tüketmişlerse doktorlarına bildirmeleri önerilmektedir.

pişi veya lokma üzerinde tarçın enfes olur..
pişi veya lokma üzerinde tarçın enfes olur..