Susuzluk

 

Güney Amerika’da susuzluk kol geziyor! Dünyanın birçok bölgesinde susuzlukla birlikte kıtlık ve açlık da gitgide artıyor.

Özellikle Brezilya’nın büyük nehirlerinin su seviyesinin çok düştüğü tespit edildi. Fakat susuzluk Güney Amerika’ya özgü bir problem değil!

Amerika’nın The Nature Conservancy kuruluşuna göre; dünyanın 100 büyük şehri göz önünde bulundurulduğunda, her üç şehirden biri kuraklıkla karşı karşıya!

Amerika’da Kaliforniya uzun süredir kuraklık çekmekteydi. Son günlerde “Ananas Ekspres” ismi verilen bir yağmur dalgsıyla bu eyalet biraz sulandı ama maalesef yılların kuraklığına yetmedi yağışlar!

Yetkililer yeryüzüne düşen yağış miktarının fazla değişmediğini ancak ülkelerin ve şehirlerin su reservelerini yönetmekte başarısız olduğunu, bu yüzden susuzlukla karşı karşıya kalındığını savunuyorlar.

Tarihçilere göre milattan önce 7inci yüzyılda kurulmuş olan Asur Uygarlığı’nın batmasının nedeni de susuzluktu. Su reservlerinin hakkıyla kullanılmamış olmasıydı koskoca medeniyetin batışına sebep!  Şimdi küresel skalada olan şey de o çöküşe benzetiliyor.. Asur Uygarlığı’nın 21inci yüzyıldaki yansıması her an her yerde görülebilir deniyor. Modern çağda susuzluk nedeniyle çöküşlerin kaçınılmaz olduğu söyleniyor.

22 Mart Dünya Su günü nedeniyle bir-iki hatırlatma yapalım:
Lütfen suyu israf etmeylim. Şu hayattır. Bulaşık yıkarken, bulaşık durularken, duş yaparken, diş fırçalarken, araba yıkarken ve daha birçok temizlik işlemi sırasında suyu boş yere akıtmayalım. İhtiyaç olduğu sürece musluğu açalım, kapatalım.

Bir de örnek verelim. Eğer dünyadaki tüm Twitter kullanıcıları diş fırçalarken suyu kapatacak olsa, bir günde 3.2 milyon litre suyun israfı önlenebilir. Unutmayalım.. Susuzluk yok olmak demektir..

çorak kurak susuz toprakş, israf, şu israfı, yemek israfı, boşa a