Siber Uzay Savaşları

 

Siber Uzay Savaşları denince, 16 Aralık 2014 tarihini bir yere not edin!

Tarihte ilk kez bir Amerikan filmi hacker tehdidi nedeniyle gösterime girmiyor.

Kuzey Kore liderine suikastı konu alan “The İnterview” filmini çeken şirket Sony Pictüres Entertainment bir süre önce hacklenmişti. Yani siber saldırıya uğramıştı. ABD’de Noel Günü gösterime girmesi planlanan film, gösterildiği sinemalarda 11 Eylül saldırılarını andıran saldırılara maruz bırakılacağı tehditleri üzerine gösteirmden kaldırıldı.  The Interview filmini gösteren sinema salonlarına 9/11 tarzı saldırıların gerçekleştirileceği türünden tehditler hızla yayılıyor.

Bu filme ait tüm dosyalar ve emailler hacklenerek çalınmıştı. Hatta bu bilgiler İnternet’e yayıldığı için birçok kişinin yüzü kızarmış, birçok Hollywood yıldızı küçük düşürülmüştü.

Hacker yapan grup işi büyüterek, bu filmin gösterime girmesi durumunda ortalığın karışacağını duyurdu. Hacklemeler yeni birşey değil. Ama bunun sonucu olarak halkları tehdit etmek ve doğrudan terör uygulamak yeni birşey! Bu nedenle 16 Aralık tarihi, tarihe geçmelidir!

Filmde bir görüşme sırasında patron kadın Kuzey Kore devlet başkanının ortadan kaldırılmasını talep etmektedir! Ama unutmayalım ki bu bir komedi filmidir..

Tehlitlerin gerisinde kim ya da kimler var bilinmiyor. Tabi ki Kuzey Kore olduğuna dair spekülasyonlar yapılıyor ama kesin olarak bilinmediği söyleniyor.   Evet hepimiz korkulu yaşamlara yelken açtık mı? Bu durumda korku mesajlarıyla filmler gösterimden çekileibliyor. Sorarım size.. Hangi sinema şirketi terör saldırısıyla bombalanan bir salonda gösterimde olmak ister? Bakalım başka neler geri çekilecek. Bu tür tehditleri başka neler takip edecek.

Bütün bunlar ne demek oluyor?

Güç dengelerinin değişimi anlamına geliyor. Siber savaşçıları en iyi olan, en yeni bilgilerle donatılmış, eğitimli donanımlı ülkeler kazançta demek oluyor.  Bu tehdit Kuzey Kore tarafından gönderilmiş de olabilir, gönderilmemiş de.. Ama eğer bir ülkenin öncülüğü ile gönderilmiş bir tehdit ise devamı gelecektir.

Bugün film şirketi hacklenir. Ama yarın nükleer santraller, uzaya gönderilen uydular, su kaynakları, tohum depoları, diğer santraller ve diğer herşey hacklenebilir. Dijital olan herşey hacklenebilir. Korku içinde yaşama çağındayız..

Siber savaşlar, ya da sanal savaşlar çağındayız. Ve siber savaşlar daha yıkıcı olabilir çünkü sanal savaşlar mantık savaşlarıdır.  Kompütür kodları kullanarak yapılan savaşlardır. Bu durumda bir nükleer santral ya kapatılmalıdır ya da bir savaş silahı haline dönüşmesi beklenmelidir.   Kritik zamanlardayız çünkü bir ülkeye ait bir yapı kendisine döndürülmüş bir silah haline gelebilir.. Sanırım işe önce çok-uluslu şirketleri mahvetmekle başlayacaklar.  Siber güvenlik söz konusu olduğunda, düşük teknoloji en iyisi.. Daktilolara, el yazılarına geri mi dönsek? Korkuyla yaşamaktansa, kompütür kullanmadan, akıllı telefonlar olmadan yaşadığımız o günlere mi gitmeli? Gitmek mümkün mü? Bunu isteyen var mı? Siber uzay savaşları sadece beni mi düşündürüyor?

En yeni gelişmeler:

23 Arılık itibariyle Sony ve ABD yetkilileri filmi Noelde göstermeye karar verdiler..  

24 Aralık tarihinde film online paylaşıma sunuldu.