Hergün Bir Avokado, Kötü Kolesterolü Düşürür

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre hergün yenmesi önerilen bir avokado, kötü kolesterol (LDL; buna lanetli kolesterol de denir) düşürücü özelliklere sahip.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesinde yapılan bu çalışma 45 obez katılımcı ile gerçekleştirildi. Katılımcılar 3 değişik kolesterol düşürücü diyete tabi tutuldular. Bunlardan biri bolca meyve, az yağlı süt ve süt ürünleri, tavuk, tahıllar ve az miktarda kırmızı et içeriyordu. Diğer ikisinde ise nispeten yüksek oranda yağlı yiyecekler bulunuyordu. Kısaca, birinci diyete benzer yiyeceklerin hafif yağlı versiyonları bulunuyordu denebilir. Ayrıca bu iki diyet bolca fındık ve fıstık içermekteydi.

Katılımcılara verilen diyetler; protein, yağ ve kaloriler açısından benzerdi. Birinci diyete “avokado diyet” ismini verdiler. Ve birincinin, ikinci ve üçüncüden tek farkı yağların avokadodan gelmesiydi. Diğerlerindeki yiyeceklerin yağları başka kaynaklardan gelmekteydi. Birinci diyette, katılımcılara her gün bir avokado verildi. Örneğin öğlen yemeğinde tavuk ve yarım avokadodan yapılmış salata verildi. Akşam yemeğinde; avokadonun diğer yarısıyla yapılmış salata ve hindi göğsü vardı.

Çalışmanın sonucunda araştırmacılar avokado içeren diyetin diğerlerine göre önemli ölçüde LDL kolesterolü düşürdüğünü bulguladı.
Yalnız araştırmacılar guacamole olarak bilinen avokado ezmesinin cipslerle yenmemesini öneriyor. Malum cipsler yağlı, tuzlu ve başlayınca bırakılamayan tarz yiyeceklerdir. Guacamole ve cips ikilisi bu durumda LDL düşürmekten ziyade yükseltebilir.

Guacamole diye bilinen avokado ezmesi yeşil limon (lime), domates, kişniş, acı
Guacamole diye bilinen avokado ezmesi yeşil limon (lime), domates, kişniş, acı, biber, soğan ve sarmısakla yapılan enfes bir salata çeşididir.. Ya da ezme..

Her gün bir avokado yiyerek kötü kolesterolü düşürmenin mümkün olduğunu gösteren bu çalışma ABD’nin Journal of the American Heart Association isimli prestijli dergide yayınlandı. Yalnız belirtildiği gibi günlük yağlar başka kaynaklardan değil avokadodan gelmeli ve diyet; avokado ile birlikte sağlıklı tahıllar, kümes hayvanları, bol meyve sebze ve az yağlı süt ürünleri ihtiva etmeli. Sağlık ve afiyetle kalın.