Topluluk Önünde Konuşma Becerisi

Biz insanlar normalde konuşmaktan korkmayız ama belirli bir grup önünde konuşmak ürkütücüdür. Topluluk önünde konuşmak düşüncesi bile bazılarının avuç içlerinin terlemesine, kalp atışının hızlanmasına, korku ve endişe ile telaşa düşmesine neden olabilir.. Ama bu beceri geliştirilebilir.

Topluluk önünde konuşmak.. Peki topluluk nedir? Kaç kişiden oluşur?
Restoranda garsonla konuştuğunuzda topluluk önünde değil miyiz? Markette para ödemek için kuyrukta bekleyip sıra bize geldikten sonra kasiyerle konuşmak toplum içinde konuşmak olmaz mı? Kuaförde yüksek sesle konuşurken toplum önünde bulunmuyor muyuz?
Belki de yukarıdaki gibi yerlde toplum içinde konuştuğumuzda iş daha kolay.. Oysa büyük bir gruba konuşurken, ofis ile ilgiliyse, ucunda maddi ya da manevi kazanç söz konusuysa, dinleyiciler önemseniyorsa bu kez toplum önünde konuşmak bir hayli zor olur.  Korku bu noktada başlar..

Toplum önünde konuşma becerisi pratik yaparak geliştirilir. Önce hazırlanmış metin ve buna ait diğer malzeme zihinde tekrarlanır. Sonra aynada kendi kendine pratik edilir. Daha sonra varsa köpeğinize pratik edebilirsiniz, hiç sıkılmadan dinleyecektir sizi.. Daha sonra aile fertlerinden birinin ya da birilerinin önünde pratik edilir.  Arkadaşlardan rica edilir ki; dinleyip eleştiride blunsunlar. Bütün bu pratiklerden ve kritiklerden sonra kendinize olan güvenininiz bir nebze artmış olur.

Topluluk önünde en başta kekelemek, şaşırmak, gözlerin kararması, terlemek ve buna benzer şaşkınlıklar olabilir. Toparlamak ve bozulan yerden tamir ederek devam, konuşmacıya düşer. Her konuşma bir öncekinden daha iyi olur çünkü pratik sayesinde konuşma becerileri mükemmelleşir. Tecrübe sayesinde özgüven artar.toplum önünde konuşma korkusu

Amerika’da topluluk önünde konuşmak çok yaygındır. Bence Amerikalılar çok iyi konuşmacılardır. Buna rağmen korktukları 3 şeyi sorsanız şunları sayarlar: Ölüm, vergi dairesi ve toplum önünde konuşmak.. Ölümü anladık! Vergi dairesiyle başının belaya girmesi ölümden beterdir, onu da anladık.. Bence üçüncüsü Amerikalılar için hiç olmayacak bir korku! Çünkü tanıdığım, bildiğim hemen tüm Amerikalıların konuşma becerileri yerli yerindedir!
Unutmayalım ki, önemsediğimiz birçok şey başlarda pek iyi değildir ama zamanla öğrenerek ve deneyimlerle becerilerimizi geliştiririz. Bu sayede korkular yok olur, özgüven oluşturulur.  Söylev vermek gibi.. Beceriler gittikce geliştirilir.

Topluluk önünde konuşmak kolay değildir. Korku ve endişe içerir. Zordur ama imkansız değildir. Püf noktası pratik etmektir.