Neden Kitap Okursun?

Ne çok kitap var.. Ne yetersiz zaman! Durum böyle olunca ne tür kitaplar okursun? Vaktini ne çeşit kitaplara harcarsın?

Birçok kitap var, keza yazarlar.. Yayın evlerinin sayısını tutan var mıdır bilmem ama sanırım kütütphanelerin tam rakamına ulaşılabilir. Neden böyle çok kitap ürünü var? Ve neden kitapsal birçok olgu? Çünkü kitaplar okunsun diye basılır. Bazıları çok kitap okur, bazıları okumaz. Ama bazıları vardır ki okumak niyetindedir. Tek sorun, ilham gereksinimidir. Bu yazı işte onlara hitap etmek için yazılmıştır.
Herkesin okuma nedeni farklıdır. Ve sana esin vereceğini düşündüğümenim “benim okuma nedenlerim” şunlar:

  • Okuyunca film seyretmiş gibi olurum. Bambaşka bir aleme ışınlanırım. Bilmediğim insanlarla tanışırım. Anladınız değil mi? En çok roman okumayı seviyorum. Ama bunları hissetmek için yalnız romana ihtiyacım yok..  Biyografi de olur. İnceleme de.. Kitabın içine girdiğimde dünyanın altını üstüne getirebilirim, okyanuslarda yunuslarla yüzüyor olabilirim. Kim bilir, belki mutfakta bir Selçuklu yemeği pişiriyorumdur. Belki de laboratuarda deney yapan bir bilim kadını olmuşumdur. Kitap okurken karakterlerin omzuna abanır, onlarla birlikte farklı dünyalarda soluklanırım. Bilirim ki, romanlar farklı alemlere götürdükleri için moral düzeltici nesnelerdir. Bir çeşit antidepresandır onlar! Şu özlü ve güzel sözü hatırlatalım:Dayanılmaz yaşamdan kaçılacak tek köşe gene kitaplardı. ~Tezer Özlü
  • Kitap okuduğum için kelime haznemin zenginleştiğini biliyorum. Varsıl bir kelime dağarcığı her türlü iletişimde gereklidir. Büyük kelimelerle konuşan, yazan, anlatan, söyleşen biri daha zeki görünür. Buna sesli kitap dinlemek de dahildir.
  • Dünyaya bir başkasının gözlerinden bakmak da oldukça keyifli bir aktivitedir. Size normal gelen bir şeyin, yazarın gözünden anormal bulunması ve buna sizi ve diğer okurları ikna etmeye çalışması bence büyük bir çabadır. Sonunda kimsenin fikri değişmeyebilir ama değişik fikirleri düşünce süzgecinden geçirmek, düşünce gıdası sağlar. Buna herkesin ihtiyacı vardır.
  • Kitaplar faydalı bilgi ile doludur.   Ders kitapları, kişisel gelişim kitapları, araştırma ve inceleme kitapları ne kadar öğretici ise, romanlar ve şiir kitapları da öğreticidir. Bir kitap yazan insanın belirli bilgi birikimi olması gerekir, çoğu yazar yazmadan önce araştırmalar yapar. Bu nedenle kitaplar hem ilginçtir hem de öğretici.
  • Kitap okurken yazarın söylemek istediklerinden daha fazlasını görebilirim. Ya da daha farklı açıdan bakabilirim. Yani bir okuyucu olarak ben “büyük resme” bakarım ve değişik şeyler görürüm. Kitabı okurken sonunu tahmin etmeye çalışırım. Bu hem keyiflidir, hem de zihnimi uyanık tutar.
  • Okumak hoş bir aktivitedir. Bazen herşeyi bırakıp kitap okuyabilirim çünkü kitap beni çeker. Kitaplar oyundan veya eğlenceden daha caziptir. Bazen yapılacak başka hiç birşey yoktur, okurum. Bazen beklerken okurum. Bazen uykum kaçınca okurum.  Okumak her zaman, her yerde, her şartta yapılabilecek eğlenceli bir faaliyettir.
  • Aslında neden okuruz, biliyor musun? Öğrenmek için, anlık kaçış için, inançları ve değerleri yeniden sabitlemek için, yalnız olmadığımızı algılamak için, yeni fikirler edinmek için, etkilenmek için, güncel kalmak için, hayal kurmak için, cesaretlenmek için, umut için, güçlü hissetmek için, yazmayı öğrenmek için, daha iyi yazabilmek için, ve hatta aşkı tanımak için okuruz.

Ben bu nedenlerle kitap okurum. Ya sen? Sen neden kitap okursun?

“Neden kitap okursun” başlıklı yazıyı beğenenler, “İç dekorasyon ve kitaplar” başlıklı yazıyı da okudu..

One thought on “Neden Kitap Okursun?”

  1. Okumak farklı dünyalara, farklı bakış açılarına, farklı duygulara yakın olmayı getirir beraberinde. Bazen durup bir önceki cümleye, paragrafa dönüp tekrar okuyabilir, okuduğum üzerinde düşünebilirim.
    Okumak güzel bir yolculuk.
    Ben bu yolda yürümeyi seviyorum.
    Son okuduğum, Sarah Jio’nun “Mart Menekşeleri ” adlı kitabında Seattle’ı ve oradaki yüzen evleri görür gibi oldum. Konuların geçtiği odalarda, salonlarda, evlerde, kumsallarda ben yürüdüm sanki…
    İşte bu güzel yolculuk için seviyorum okumayı.

    Güzel yazınız ve bu güzel konu için teşekkürler.

Comments are closed.