Egzersiz Abartılmamalı

Düzenli egzersiz yapan kadınların kalp hastalığı riski azalıyor. Bunu biliyoruz ama bilmediğimiz birşey var: Egzersiz abartılmamalı!

Geçenlerde bir kadının Twitter sayfasında “spor spor spor” diye bir güncelleme okudum.. Bir başkasının boy boy selfi pozları vardı spor salonunda.. Çok spor yaptığını göstermek istiyordu.. Diğer bir kadının Google+ güncellemesinde “yatın, kalkın spor yapın” yazıyordu..

Bu kadınlara neden egzersiz yaptıklarını sorsam, “kilo vermek ve şekle girmek” amacının dışında 3 amaç daha söylemelerini istesem nasıl cevaplandırırlardı çok merak ediyorum!

En yeni İngiliz araştırmasına göre kadınların yaptığı ev temizliği, bahçe işi, çarşıya yürümek ya da merdiven inip çıkmak gibi hareketler egzersiz hükmünde.. Ve düzenli yapılan bu tür aktiviteler kalp hastalığı riskini, durağan kadınlara göre yüzde 20 oranında azaltıyor.

Sözü geçen sonuçlar 1 milyon kadın üzerinde 9 yılda bulgulandı.

Kısaca araştırma sonuçları şunu söylüyor: Egzersiz yapmalısınız ama ne kadar, ne sürede ve ne ağırlıkta olacağı konusunda yanlış inanışlara kapılmayın! Aslolan hareketli kalmaktır. Her türlü hareketlilik, hiç hareket etmemekten iyidir ve fazla egzersiz zararlı bile olabilir.

Kalbimiz kaslardan oluşuyor. Ve bu kaslar, vücudumuzdaki diğer kaslar gibi hareket ettikçe güçleniyor. Çalışan kaslar kalbin daha etkin çalışmasını sağlıyor. Egzersiz (ya da hareketlilik) tansiyonun düşmesine, kolesterol seviyesinin kontrol edilmesine ve kilo kaybetmeye de fırsat veriyor.

Siz daima hareketli kalmaya uğraşın. Mümkünse yüzme, yürüme gibi egzersizleri günlük rutine eklemeye çalışın. Dayanıklılık egzersizleri de uzmanlarca önerilmektedir.

Çalışma sonuçlarına göre haftada 3 veya 4 kez egzersiz yapan (bahçecilik, ev temizliği, merdiven çıkmak, alışveriş için mola yürümek, AVM alışverişi sırasında hareketli kalmak, vs) kalp sağlığı için yeterli oluyor. Bu nedenle egzersizde abartıdan uzak durmalı! Önemli olan süreklilik, sürekli hareketli olmak. Durağan yaşamaya son vermek!

Neden Egzersiz Yaparsın?

Benim Bildiğim Egzersiz..