Filizlenmiş Sarmısak

Sarmısak yararlıdır. Durduğu yerde çillenmiş dediğimiz, yeşil yeşil filizlenmiş sarmısak daha da yararlıdır.

Yalnız lütfen Çin sarmısağı konusunda temkinli olun zira Avustralya kaynaklarına göre Çin sarmısağı insan dışkısında büyütülüyor.. Şişli Eftal Hastanesinde koridora yapılan şey kullanılıyor. Tekrarlıyalım: Avustralya kaynakları Çin sarmısağı hakkında böyle diyor. Ve devam ediyor: Bu nedenle Çin genelde sarmısaklarında renk açıcılar ve buharla temizleme teknikleri kullanır. Bütün bunları yaparken de methil bromid kullanır ki bu kimyasal birçok alanda yasaklanmış bulunmaktadır.

Biraz fazla para harcyarak sağlıklı, organik, kendi yöremizde yetiştirilmiş sarmısak alabiliriz. Ya da kendi sarmısağınızı kendiniz yetiştirebiliriz..

Uzmanlar sarmısaktaki filizlenmiş kısımların düşünülenden daha faydalı olduğunu söylüyor. Bazı sebzelerin çillenmiş hali çok tehlikeli zehir salgılar; örneğin çillenmiş patatesin çillenmiş kısımlarının kesilip atılması gerekir. Oysa filizlenmiş sarmısak çok değerli bir ilaçtır.

Kore’de yapılan bir araştırmaya göre filizlenmiş sarmısak, normal sarmısağa kıyasla daha fazla antioksidan barındırıyor.   Ve araştırmacılar filizlerin antioksidan verimliliğini de ölçmüşler; 5 gün süresince uzayan filizlerin antioksidanlar ve antibakteriyeller açısından en değerli hale geldiğini bildiriyorlar. Araştırmacılar filizlenmiş sarmısağın neden bu kadar değerli olduğunu hala araştırıyorlar ama bu süreçte herkese filizlenmiş sarmısak yemeyi tavsiye ediyorlar.cillenmis sarimsakFilizlenmiş sarmısakta iltihaplanma, şişkinlik, ödem (stres, yanlış beslenme, uzun süre ayakta kalma veya hastalık kaynaklı deri ve doku altında oluşan sıvı birikimi) ve kardiyovasküler bozukluklara karşı koruyucu maddeler buluuyor. Ayrıca normal sarmısakla kıyaslandığında, bağışıklık sistemine destek veren elementlerin daha yoğun olduğu tespit edildi. Ve filizlenmiş sarmısakta bulunan kanser öldürücü elementler filizlenmemiş sarmısağa göre 14 kez daha fazla. Yani filizlenmiş sarmısak sihirli bir baharat ve antikanserojen elemenlerle yüklü.  Sülfür bakımından da zengin olan filizler; bakteri, virüs, mantar, parazit ve toksinlerle (zehirlerle) hiç bir yan etki bırakmaksızın savaşıyor.

Ne duruyoruz? Sarmısağı dolapta, kilerde, depoda filizlendirelim.. Nerede olursa olsun sarmısağı biraz uzunca bekletelim ki filizlensin.. Ama unutmayalım; en faydalı hali 5 gün boyunca filizlendirilmiş olanıdır.. Sonra gelsin sağlık faydaları..