Dijital Hijyen

Hijyenik misiniz? Hijyen kelimesi size ne hatırlatıyor? Ya dijital hijyen konusunda neler biliyorsunuz?
Ellerinizi sık sık yıkamanız sizin yararınıza.. Neden? Ellerinizi yıkayarak mikroplardan, virüslerden, bakterilerden arındırırsınız ve sağlığınıza zarar vermesini engellersiniz.
Hijyen ne yediğimiz, ne yemediğimizle de ilgilidir. Şişmanlatan, boş kalori veren yiyeceklerden uzak durmak da yiyecek hijyenidir.
Dijital hijyen de vardır.. Online aktivitelerimizde yapageldiğimiz alışkanlıklar vardır.. Kışkırtmalar, provokasyonlar, trollce davranışlarla karşılaşabiliriz.. Online ayakizimiz günün sonunda ya verim sağlar ya da verimi düşürür.. Verim düştüğünde ister istemez kızar sinirleniriz..

Dijital hijyen konusunda birkaç iyi alışkanlık vardır.. 

  • Email trafiğinizi kontrol altında tutun. Telefonunuzu mail ve sosyal medya uyarılarına kapalı tutun.
  • Araba sürerken telefonu ulaşamayacağınız yere yerleştirin. Bu sayede direksiyondayken telefona cevap vermez, mesaj yazmaya kalkmazsınız.
  • Size gelen yorumlara sinirlenip bütün gününüzü cevap vermeye harcamayın. Gününüzü ve enerjinizi yeni eserler oluşturmaya harcayın. Unutmayın.. Hiç bir yoruma cevap vermek zorunluluğu yoktur.. Tamamen kişisel seçimdir..
  • Troller canınızı sıkıyorsa, onların yazdıkları kışkırtıcı şeyleri okumayın. Zaten adı üstünde.. Troll bunlar.. Ve yazılanların hepsi iftira, uydurmaca, atmasyon, yalan, yanlış şeyler!
  • Bazen ters bir email alabiliriz. Ters ve aksi bir şekilde cevap vermeye kalkışabiliriz. “Gönder” düğmesine basmadan önce “taslaklar” kısmında saklayın. O gece uyuyun. Ertesi gün yeniden okuduktan sonra gönderin. Büyük ihtimal düşünceleriniz yumuşamış olacaktır ki bu da kullandığınız dile yansıyacaktır.

Dijital hijyen konusunda sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum kutusuna yazın. Dijital yaşantılarımız hijyenik olsun!