Ne Çok Kitap Var, Ne Yetersiz Zaman

Roman okuduğunuz gibi inceleme, belgesel, biyografi, otobiyografi, araştırma, bilimsel, dini yayınlar, kişisel gelişim gibi türler de okuyorsunuzdur.  Ve birkaç kitaba başladığınız halde bitiremediğiniz de oluyordur. Ve bu da sizi rahatsız ediyordur. Durmadan “Ne çok kitap ver, ne yetersiz zaman” diyenlerden olabilirsiniz..

Ne gam! Roman (fiksiyon) dışındaki kitapları baştan sona kadar okumuyoruz zaten. Baştan sona kadar okuduklarımız da var ama genelde işimize yarayan bölümlerini okuyup notlar alıyoruz.

Bu konuyu daha açık bir dille anlatan, okumayı kolaylaştıran bir yöntemi paylaşmak istiyorum:
Eğer birden çok araştırma/inceleme türü kitaba başladınız ve bitiremediyseniz “katmanlı okuma” yöntemine başvurabilirsiniz.

Katmanlı okuma metodu; düşünceleri dağınık, aklı başka şeylerde, dalgın, karışık fikirli bir yazar tarafından oluşturulmuş. Aynı zamanda bu yazarın otoriteye saygısı da yok. Bu yüzden sizlere vereceği öğüt de “canının istediği gibi oku” öğüdünden öteye geçmiyor. Kısaca diyor ki; araştırma kitapları baştan sona okunmaz. Atlayarak, canınızın istediği yerlere daha fazla ilgi göstererek okunur. Ama bu yöntem romanlar için geçerli değildir.

Katmanlı okuma yöntemini kullananların yapacağı şey ilk başta “içindekiler” kısmını okumak. Her bir bölüm başlığı için kafanızda sorular oluşturmak ve tartışma konuları düşünmek. Ve en çok ilginizi çeken bölümden başlayarak okumak ve merakınızı gidermek öneriliyor. Yazarın ortaya koyduğu konular, oluşturduğu argümanlar, sizin fikirleriniz ve sorularınız ne kadar örtüşüyor algılamak tavsiye ediliyor. Daha sonraki bölümleri okudukça eksik kalan sorulara cevap bulunabileceği ve boşlukların da doldurulabileceği savunuluyor.

Unutmayın; kitapları baştan sona okuyan birisi iseniz bu yöntem içinize sinmeyecektir. Ama vaktiniz yetersizse ve kitaba ait daha etraflı bilgi edinmek istiyorsanız katmanlı okuma yöntemi işinize yarayabilir. En azından  çabucak genel bilgi sahibi olabilirsiniz.  Bu metodla okuyanların kazancı şu olabilir: Merakınızın size götürdüğü yere gidersiniz. Günler veya haftalar boyunca bitirmeye çabalamak yerine gerçekten ilginç gelen kısımları okuyarak kitabı bir kenara koyabilirsiniz ki kafanızı kurcalamasına izin vermezsiniz. Böylece daha çok kitabı okur daha çok kitaptan zevk alabilirsiniz çünkü merakınızı daha hızlı giderirsiniz.

Birçok kitap kütüphanede okunmayı beklerken yetersiz zamanla cebelleştiğimizi düşünürsek katmanlı okuma yöntemi işe yarayabilir. En azından denemeye değer.