22 Nisan Dünya Günü

Bu yazımız gençlere ve sosyal devinimden haberdar olan her yaştaki gençlere gelsin. 22 Nisan Dünya Günü hakkında birkaç ilginç gerçek okuyarak taze have almaya ne dersiniz?

  • Dünya günü 22 Nisan 1970 yılından beri kutlanmaktadır.  Önceleri ABD tarafından kutlanan bu manalı gün, 1990 yılında dünyaca tanınmıştır.
  • İlk Dünya günü kutlamalarına yaklaşık 20 milyon insan Amerika’nın değişik bölgelerinde bir araya gelerek endüstrileşmeye ve çevresel zararlarına karşı yürüyüşler yaptılar. Bunun sonucu olarak çevre bilinçlenmesi ortaya çıktı.
  • Her yıl 22 Nisan günü kadın, erkek, çoluk, çocuk parklarda, piknik yerlerinde, plajlarda ve diğer mesire yerlerinde çevreye atılmış çöpleri toplar. Bu sadece Amerika için geçerli bir davranış değildir. Amaç çevre bilincini duyurmak, arttırmak, ormanlara, okyanuslara, soluduğumuz havaya, içtiğimiz suya, ürün aldığımız toprağa ve genel olarka yaşadığımız dünyaya sahip çıkmaktır. Bu amaçla birçok belgesel film gösterilir, organize olmuş insanların çevre koruması ile ilgili dilekçelerine imzalar toplanır ve geleceğe yatırım yapılır.
  • Bazı okullar ve üniversitler sadece 22 Nisanda değil, tüm hafta kutlamalar yapar. Bu süreçte Amerika’da konuşmacılar getirirler, fuarlar oluştururlar, filmler seyrettirirler ve dünya koruma ve bilinçlendirme konuları bir haftalığına da olsa genç dimağlara düşünme fırsatı verir.
  • Dünyanın değişik yerlerinde 22 Nisan Dünya günü hatırı sayılır aktivitelerle kutlanmaya devam ediyor. Örneğin 2012’de Çin’de karbondiyoksit emisyonunu düşürmek amacıyla 100 bin kişi bisiklet sürmüştü. 2011 yılında Afganistan’da 28 milyon ağaç dikilmişti. 2009’da Panama’da tükenmekte olan 100 nadide orkide soğanı dikilerek yokoluşun önüne geçilmişti.
  • Ve unutmadan.. 21 Mart Dünya Ormancılık Günüdür.. Ağaçları koruyalım.
  • Fatoş’ça.. Günün sözü.. Düşünce gıdası..
    Bir ülkenin gerçek zenginliği doğal kaynaklarından geçer. Toprak, su, ormanlar, yeraltı mineralleri ve doğal hayat bir milletin doğal kaynaklarıdır. Sözü geçen kaynaklar liderlerin malı değildir dolayısıyla siyaset ve politikadan uzak tutulmalıdırlar.” Bu sözler deniz biyoloğu Rachel Carson tarafından 1953 yılında söylenmiştir.
  • 21 Mart.. 22 Nisan.. Ya da herhangi bir tarih.. Dünyayı sevelim. Koruyalım. Bu dünyayı mahvederek Mars gezegeninin veya uzayda yaşamın peşine düşenleri ben anlamıyorum.. Ya siz?
dünya günü 22 nisan
Her türlü israf ve istismar ile tükettiğimiz dünyamız.. Çöplüklere gönderdiğimiz yiyecekler.. Umursamazlığımız.. Bilinçsiliğimiz.. Görmezden gelmelerimiz.. Tükettiğimiz dünya..