Kuş Gribi

Yine yeniden hortladı kuş gribi virüsü…

ABD’nin batı ve orta-batı eyaletlerini kasıp kavuran kuş gribi hızla yayılıyor. Kasım 2016 itibariyle Almanya’da da hareketlilik gösterdiği haberleri yayılıyor.

Nereden çıktı bu salgın? Bu sorunun cevabını bilen yok.
Tavuk ve hindi çiftlikleri kuş gribi nedeniyle tabiri caizse sapır sapır dökülürken, yaklaşık 5 milyon yumurta üreten tavuk en kısa sürede yakılarak öldürülmek için bekletiliyor. Köpük ile kaplanmak suretiyle boğularak da öldürülebilirler.. Çünkü eğer çiftlikteki kuşların hepsi yok edilmezse salgının önüne geçmek mümkün olmuyor. Ve bir çiftlikte bir tavuk hasta ise, salgını durdurmak için tüm çiftlik kuşlarını imha etmenin dışında henüz bir yöntem bilinmiyor.

Bazı kuş gribi türleri insanları da etkiliyor fakat şu anda ABD’de yayılmakta olan tür insanlara zarar veren çeşidi değil. ABD Sağlık Bakanlığına göre insanlar için risk şu an oldukça düşük.

Hastalığın yaban kazları ve ördekleri tarafından getirilmiş olabileceği ve dışkıları ile yayılmış olabileceği varsayımları yapılıyor.
Şimdi bilimcilerin, çiftlik sahiplerinin ve halk sağlığı profesyonellerinin peşinde olduğu tek bir şey var: Kuş gribi salgını nerede başladı, nasıl bu hızda yayıldı ve ne şekilde durdurulabilir..

Almanya’nın Schleswig-Holstein eyaletinin Schleswig-Flensburg bölgesindeki tavuk çiftliklerindeki 30 bin tavuk da itlaf edilecek. Kuş giribi virüsünün yayılmaması dileğiyle!