Depresyon, Psikoloji ve Egzersiz

Depresyondaki insan her zaman hüzünlü olmaz. Depresyon kendini bazen içsel boşluk, bazen öfke, bazen yorgunluk bazen de çaresizlik olarak gösterir. Bazen depresyon dikkatli bakmadıkça görülmez.

19 Şubat 2018 tarihinde vefat eden Engin Geçtan hocanın tanımıyla depresyon belirtileri şöyle ifade edilebilir: “İşler yolundaymış gibi yaşayanlar. Yani mış gibi yapanlar. Evinde yalnız kalamayanlar, sürekli çalışanlar, durmaksızın koşturanlar, uyuşturucusu ‘hız’ olanlar. İçimizdeki boşluk…

Egzersiz ile psikoloji düzelir çünkü özgüven yükselir. Bu süreçte vücutta endorfin denen hormon hızla artar. Bu hormon beyinde ağrılar ve rahatsızlıklarla ilgili algıyı azaltan kimyasal maddeler salgılar. Dolayısıyla ağrılar, sızılar, rahatsızlıklar, bozukluklar ve hatta bazı hastalıklar bir süreliğine uzaklaşır. Rahatlama hissederiz.  Endorfinler, morfin gibidir. Ağrıyı hissetmeyi engeller. Ve vücudumuza pozitif duygular aşılar.

Bir koşu sonrası insanın kendisini öforik (zafer kazanmış hissi, sevinçli) hissetmesi bundandır. Zorlu bir egzersiz sonunda da aynı duygular yaşanır. Bütün bunlar endorfinler sayesinde hissedilir. İşte bu süreçte ağrılar ve rahatsızlıklar bir süreliğine de olsa kaybolur.

Depresyon hapis olmaktır. İnsanın kendi kafasının içinde tıkılıp kalması, dışarı çıkamamasıdır. O nedenle çözüm yolları bulunmalıdır.

Uzun lafın kısası egzersiz sayesinde psikoloji düzelir, depresyon belirtileri azalır çünkü pozitif ve enerji yüklü düşünceler zihni kavrar. Öyleyse ne duruyoruz? Kendi bedenimize uygun bir çeşit egzersize icabet edelim! Ve düzenli olarak yapalım.