Öykü Yapım Çalışmaları – Doğukan İşler

Geçen yıl bir yayınevinin kitap çekilişinden birkaç kitap çıktı bahtıma.. Kitapları severim, hediye kitaplara bayılırım. Bedava olanlara ise paha biçilmeyeceğini düşünürüm.. Söz konusu kitaplardan biri de genç bir yazarın Öykü Yapım Çalışmaları isimli eseriydi.

Kitabın kapak resmi çok hoş. Mürekkeple öykü ören bir çift el var.. Daha kitabı okumadan yazara ait düşünce oluşturmaya yarayan bir kapak.  Kelime cambazı, kelime oyunlarına meraklı, temelde kelimelere düşkün bir yazarın elinden çıkmış kitap olduğu izlemini anında verebilen bir kapak.. Oldukça yaratıcı. Yeni yazarlara ait eserler okumak, özellikle okunacak bunca şey varken, biraz nazlandırır beni. Yine de bu genç yazarın kitabını epeyce bir evirip çevirdikten sonra, kapağın da itme gücüyle okumaya karar verdim. Kısa sürede okunan ilginç hikayelerle doluydu.

Amerikalılar birşeye “ilginç” derlerse, devamını getirmek istemezler. ‘İlginçti işte..’ derler orada bırakırlar. Bu kitap da ilginçti.. Devamını okuyucuya bırakan bir kitap.. Ne anladın diye sorulmaz kitap bitince.. Çünkü film gibidir öyküler ve herkes kafasına göre bir şeyler anlar. Bazıları anlaşılmaz.. Bazıları yer eder insan zihninde, bazıları çabucak unutulur. Ama ille de herkesin tutacağı birşeyler bulunur.

Bu arada bir hikaye de benden: Geçenlerde kitap kulübümüze yeni kitaplar seçerken şimdi ismini hatırlayamadığım bir roman bahis konusu oldu. Üyelerden biri “Ben öyle dikkat eksikliği bozukluğu ile yazılmış hiperaktif kitaplar okumam.. Koymayın onu listeye” dedi. Bir diğeri atladı “Ben okurum.. Okurum ben.. Koyalım.. Koyalım listeye..”  Öykü Yapım Çalışmaları da yer yer hiperaktif. Yer yer dikkat eksikliği bozukluğu tadında.. Meraklısı için ilginç öyküler var. Olaylara bakışaçısı alışılagelmişin dışında.

Şahsen bazı öyküleri beğenerek okudum. Kelime cambazlığı ve hayal alemi var, gözlemci yaklaşımlar var, çok okumuş bir genç yazarın tüm bildiklerini satırlara dökme çabası var.. Bunların kimisi ütülenmesi gereken kırışıklıklar gibi hissedilebilir ama yepyeni bir yazarın uğraşısıdır temelde.. Kırışıklıklar zamanla düzelecek, yazar da kendine ait dokuyu bulacaktır. Satırları şimdiden ilgi çekici ama zamanla daha da tatlanacaktır. Herkesin kitap yazmaya soyunduğu şu günlerde, imla, dilbilgisi demeden patır kütür birşeylerin üretildiği günümüz edebiyat (!) ortamında, bu genç yazarın Türkçe hakimiyeti de bir başka artı.

Bütün bunları bir okuyucu gözünden yazıyorum ve yazara çalışmalarında başarılar diliyorum. Uğraşıları kısa sürede istediği yere getirecektir kendisini.. Benim en beğendiğim öykü hangisiydi derseniz.. “Pandomim Taksi” derirm.. Şahane bir öykü. Yüksek sesle gülmekten öte, gözünüzden yaş gelebilir. Hem gözlemci, hem eğlenceli. Tastikleyerek okursunuz. Olay tam da bildiğimiz gibidir. Bilip de söyleyemediğimiz gibidir. Söylesek bile tam manasıyla dillendiremediğimiz gibidir.. Şahanedir yani! Doğukan İşler’in Öykü Yapım Çalışmaları isimli öykü kitabı belki herkese hitap etmez ama ilginç bir tarzın ve anlatımın peşinde olan okuyucu, bu eserle ille de kenetlenecektir.

One thought on “Öykü Yapım Çalışmaları – Doğukan İşler”

  1. Bu kitabın yazarı benim adamım ya. (Kendisinin haberi yok tabii bundan.)

    Kitabını ayın onundan sonra söyleyebileceğim çünkü şimdilik param yok.
    Merakla bekliyorum.

Comments are closed.