Kahkaha Gazı Depresyonu İyileştirebilir mi?

Nitroz oksit diye bilinen bir gaz vardır. Kahkaha gazıdır aslında nitroz oksit. Gülünç mü geldi? Gülün öyleyse.. Evet nitroz oksit, azot oksit diye de bilinir ve güldürücü özelliğe sahiptir.  Son zamanlarda bilimciler depresyondakilere kahkaha atıyor.. Neden mi? Kahkaha depresyonu iyileştirebilir de ondan!

Nitroz oksit, kahkaha gazıdır. Peki bilimciler bunu bildikleri halde neden şimdiye kadar depresyonlu kişilere kahkaha önermediler? Neden kahkaha ilacı yapmadılar? Neden? Neden?

Biraz ciddileşerek kahkaha gazı ve depresyonu iyileştirebileceğine dair tünelin ucundaki ışıktan bahsedelim:
İleri seviyede depresyonda olan kişiler halihazırda bilinen tedavilere cevap vermeyebiliyor. Yani fazlasıyla kederli, kendini suçlu gören, endişeli ve uykusuzluktan şikayetçi kişilere ileri derecede depresyon tanısı konulabiliyor. Fakat bu birkaç semptomu okuyarak kimse kendisini diyagnoz etmesin lütfen!

Şiddetli depresyonun bilinen tedavilerle iyileştirilememesi durumda ne yapılabileceğini araştıran Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi doktorları, çözümün kahkahada olduğuna dair açıklamalar yaptılar. Tıp Fakültesi tarafından yapılan araştırmaya 20 klinik depresyon vakası katıldı. Katılımcıların üçte ikisi kahkaha gazı aldıktan sonra depresyon semptomlarında düzelme görüldü. Üçte birlik (geri kalan) katılımcılara plasebo ilaç verilmişti ve bunların depresyon semptomları daha kötüleşti. İncelemeler hastalara ilaç/kahkaha gazı verildikten sonra aynı gün ve hemen ertesi gün yapıldı.  Araştırmacılara göre 24 saat içinde iki kez gözden geçirilen terapi sonuçları oldukça cesaretlendirici.. Sonuçlar bir başlangıç için oldukça umut verici fakat bu çalışma daha büyük bir katılımcı grubuyla yinelenmek zorunda.

Çalışma sonuçları Amerikan Nöro-Psiko-Farmakoloji Derneğinin Biyolojik Psikiatri dergisinde yayınlandı. Depresyondaki insanların yaklaşık üçte biri halihazırda kullanımda olan ilaçlar ve terapilerle iyileştirilememektedir. Kahkaha gazının özellikle bu hastalara iyi gelebileceği düşünülüyor. Yan etkileri baş dönmesi, miğde bulantısı ve kusma olarak belirtilen kahkaha gazı, nefes ile bünyeye alınıyor. Gazı solumayı bıraktıktan birkaç dakika sonra gaz bünyeyi terk ediyor, yan etkileri kalmıyor ama depresyon semptomlarını azaltmaya devam ediyor.   Kahkaha gazı ivedi ve kesin iyileşme sağlıyor fakat bu iyileşme gazın koklandığı ilk 2 saatte en belirgin düzelme sağlıyor. Daha sonra etkisi giderek azalıyor.

Prozac, Zoloft, Lexapro gibi antidepreşanların hastalara iyi gelip gelmediği, ilaca başlandıktan en az iki hafta sonra anlaşılabiliyor. Oysa kahkaha gazı aniden iyileşme sağlıyor. Belki etkisi çok uzun sürmüyor ama kısa sürede depresyon semptomlarının beyni terketmesi sağlanıyor.  Kahkaha gazı üzerinde çalışılarak daha kullanışlı ve etkin hale getirilirse, neden olmasın? Araştırmacılar yeni ve daha büyük gruplarla aynı çalışmayı yapmak üzere kolları sıvamışlar bile!

Peki ya siz.. Siz hala “Kahkaha Gazı Depresyonu İyileştirebilir mi?” sorusuna kahkaha mı atıyorsunuz?

Kahkaha ilacı

Kahkaha ile depresyonu iyileştirmek