Beyaz Çay

Annem beyaz çay ısmarladı! “Annecim nerden çıktı şimdi beyaz çay?” diyecek oldum.. “Ay sen bilmiyorsundur.. Burada beyaz çay modası var.. Çok sağlıklıymış..” dedi..beyaz cay

Türk çayı diye bildiğimiz çay siyahtır. Yeşil çay, kırmızı çay, oolong, bitkisel çaylar ve daha birçok çeşit çay vardır. Çay denince benim aklıma ille de Türk çayı gelir.. Ve beyaz çay içme alışkanlığım da yok! Oysa Türkiye’de bir modadır sarmış milleti.. Annem benden beyaz çay isteyince duramadım. Hindistan çayı aldım, bir de demlemek için düzenek ekledim. Malum.. Beyaz çay, Türk çayı gibi demlenmiyor. Bir fincanda sıcak suyla 2-3 dakika demlenerek içiliyor. Ama çay yapraklarının ağıza gelmemesi için filtreden geçirmek gerekli. O nedenle filtreli fincan düzeneği de aldım ki adabına göre demleyip içsin.. Ayrıca demlenen çay tam 3 kez daha demlenebiliyor. Oldukça ekonomik yani!

beyaz cay

Biraz beyaz çaydan bahedelim..

Beyaz çayın sağlıklı olmasının en önemli nedeni işlenmemiş olmasıdır. Siyah çay ve yeşil çay da çok faydalıdır ama bu iki çeşide nazaran beyaz çay çok daha az prosesten geçmiştir. Bu nedenle en yüksek antioksidan değerlerine sahiptir. Antioksidan seviyesi yüksek olan beyaz çayda kansere karşı koruyucu yapılar bulunur. Özellikle kolon (bağırsak), prostat ve miğde kanserlerine karşı koruyucu olduğu bilinir. Bunun ötesinde tansiyonu düşürdüğü ve damar tıkanmalarını önlediği de bilimsel çalışmalarla bulgulanmıştır. Kötü kolesterolü düşüren beyaz çay, kalp sağlığına faydalı bir içecektir. İşte bu nedenle “kalp tonik” olarak bilinir.. Antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir; grip ve soğukalgınlığına iyi gelir. Kemik sağlığı, diş sağlığı, diş etleri, sağlıklı cilt, diyabet, stres azaltma, enerji arttırma, zayıflama ve birçok hastalığı önlemede Çinliler binlerce yıldır beyaz çayı ilaç niyetine içmektedirler..

Annemden Türkiye’de beyaz çay modası olduğunu duyunca araştırmadan edemedim.. Bütün bu yararlarını öğrendikten sonra mis gibi rayihasıyla Hindistan’da yetişmiş, Hint ürünü beyaz çay alıp gönderdim. Umarım beğenerek içer bu mucizevi çayı.. Ve sağlık yararlarını hisseder. Şimdiden afiyet olsun annecim!