Dereotu

Dereotunun İngilizcesi dill olarak bilinir. İskandinavya lehçelerinde “dilla” olarak geçen bu şifalı bitkinin adı sakinlik, sükunet, yatıştımak, rahtlatmak gibi anlamlara gelmektedir. Dereotu dinlendiricidir. Rahatlatıcıdır.

En sevdiğim şifalı bitkilerden biri dereotudur ve ben bu enfes tat hakkında birkaç şey paylaşmak istiyorum.

Dereotu yiyeceklere nefaset katarken canlılık aşılar. Tencereye doğa eklemek gibidir dereotu ile süslenen yemek.  Bu nebat kabak yemeğinde karşımıza çıkar en çok. Etli veya yalancı, tüm dolmalarda enfes bir tat oluşturur. Tazesi nefistir ama kurusu da oldukça etkindir. Somon balığı ile çok iyi gider.  Bulgur pilavı ve kısır ile denenmelidir. Salatalara yeni bir gülücük kondurmak isterseniz ille de eklemelisiniz. Çorbaların üzerinde dereotuna ne demeli? Dereotlu cacık; cacığın ‘yeme de yanında yat’ halidir.  Zeytinyağlı yemeklerde dereotu hastır, mistir! Zeytinyağlı enginar, kereviz, barbunya, bezelye, yerelması, biber dolması, yaprak sarması.. Köfteler de dereotlu.. Yumurtalar da.. Peynirlerin üzerinde dereotu.. Dereotuyla kurulmuş turşular da var..

En çok dereotu kullanan mutfaklar kuzeyde İskandinavya ülkeleri ve Rusya olmakla beraber Türkiye, Lübnan, Yunanistan, İran, Tayland ve Viyetnam gibi ülke mutfaklarıdır.

Bu şifalı ot hazmı kolaylaştırır, uykusuzluğa iyi gelir, kemik sağlığına birebirdir. Diyabetik hastalara bolca önerilen dereotu bağışıklık sistemini güçlenidirir.  Kadınların aylık adet bozukluklarına ve romatizmaya bile iyi geldiği söylenen dere out şifa dolu bir bitkidir.

Dereotunu kullanmayı unuttuysanız yeniden hatırlayın. Kullanmıyorsanız yemeklerinizi bu nebatla tatlandırın, yeşillendirin, taçlandırın! Unutmadan bir de tarif verelim..

Dereotlu Nohut Salatası

Malzemeler
1 küçük kuru soğan
2 dış ezilmiş sarmısak
2 şu bardağı haşlanmış nohut
2 şu bardağı haslnamış beyaz fasulye (seçeneğe bağlı)
1 çorba kaşığı yıkanmış, kıyılmış taze dereotu
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz ve karabiber

Hazırlanışı
Soğan ince kıyılır. 1 çorba kaşığı zeytinyağında 7-10 dakika kavrulur. Bir kaseye haşlanmış nohut konur. Arzuya bağlı olarak haşlanmış fasulye de eklenebilir. Kaseye kavrulmuş soğan, kıyılmış dere out, ezilmiş sarmısak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, tuz ve karabiker konularak karıştırılır. Kapağı kapatılarak en az 3 saat buzdolabında bekletilir. Ertesi gün yenilecek olursa, tüm tatlar birbirne geçeceği için, çok daha lezzetli olur. Benim tavsiyem, bu salatayı sadece nohutlu deneyin. Gelecek sefere nohutlu fasulyeli deneyin. Vazgeçemeyeceksiniz! Hiçbir yaz, dereotu eklenmiş buz gibi baklagilli salata yemeden geçmemelidir!

dereotlu nohut salatasi

IMG_1638

IMG_1637