Tekrar dene!

Olmadı değil mi? Bir kez denedin.. Yapamadın! Maalesef olmadı.. Olsun! Yinele.. Yeniden yap.. Bir kere daha uğraş.. Yeni baştan başla.. Durma tekrar dene! Yeni bir taktik bul!

En baştan en iyisini yapan insanlar vardır.. Onların seçimleri hep doğrudur. Cevapları her zaman olması gerektiği gibidir. Yaptıkları hep yerli yerindedir.. Bu tür insanlara hep prim veririz. Haklıyız prim vermekte; çünkü onlar yanlış yapmazlar.

Ama bir de yanlışlık yapanlar vardır. Bu gruptakiler çoğunluktadır. Tabi yanlış seçim yapanlara prim vermeyiz. Tüh vah deriz. Bazen de gizliden seviniriz.. Ama kesinlikle onlara prim vermeyiz. Sanki hayat sahnelenmiş bir şov gibi ve biz iyiyi alkışlıyormuşuz gibi.. Ve bizler beceriksizlerle ilgilenmeyerek cezalandırıyormuşuz gibi..

Tekrar denemeye gücü ve cesareti olanlar alkışlanmalı oysa.. Yeni baştan uğraşanlar.. Bir kere daha denemeye kalkışacak kadar dayanıklı olanlar.. Yeni bir yol bulanlar, yeni yöntemler deneyenler, olmadı baştan diyebilenler.. Yeni stratejiler bulanlar.. Yeni taktikler sınayanlar..

Belki bazıları hiç yanlış yapmıyor.. Ya da bize öyle geliyor.. Ama hata yapmak insanlara özgüdür. Öyle hatalar yaparız ki kendimizi dibe vurmuş buluruz. Ve bu bir tek hatanın değil, ardı ardına verdiğimiz yanlış kararların, yaptığımız yanlış seçimlerin ve peşinden koştuğumuz manasız şeylerin birikimidir. Birden anlarız ki o yol doğru yol değil. İşte o zaman karanlık dibe vururuz!

Ve sonra yanlışı görürüz birden. Sıyrılmak isteriz. Kolay olmaz. Uğraşırız. Tekrar deneriz. Zaman alır. Bir de konu komşuya, etraftakilere, arkadaşa dosta, ona buna anlatmak vardır.. Ama olsun.. Yeniden uğraşmaya, bir kez daha denemeye, yöntem değiştirmeye, yeni taktikler denemeye karar vermek bile karanlık dipten kurtulmak için bir adımdır. Şimdi yanlış yapanlara da prim verme zamanı.. Çünkü doğruyu gördüler ve kurtulmak için yeniden denemekteler! Hadi sen de durma! Tekrar dene!yeniden dene, tekrarla..