Ramazan Orucunu Nerede Tutacaksınız?

Dünya coğrafyasının neresinde olduğunuza bağlı olarak Ramazan orucu tutma süresi de değişiyor çünkü günlerin uzunluğu ve kısallığı enlem ve boylamlarla ilgilidir. Aynı ülke içinde bile yere bağlı olarak diğerlerinden uzun ya da kısa oruç tutmak mümkün olsa da, genel olarak nerelerde hangi süreyle oruç tutulacak bir bakalım isterseniz..

Eğer 2015 Ramazan orucunu Danimarka’da tutacaksanız 21 saat oruç tutmuş olacaksınız ki bu epeyce uzun bir süre.. Allah oralarda yaşayan ve oruç tutacak olanlara kolaylık versin. Buna karşın Avustralya’da yaşıyor iseniz sadece 10 saat oruç tutacaksınız! Türkiye’de iseniz 17 saat 23 dakika ile başlayacaksınız. Birleşik Arap Emirliklerinde hemen hemen 15 saatlik oruç söz konusu. Arjantin’de oruç tutacak müslümanlar 9.5 saat süreyle aç kalacaklar.sultanahmet camiiAstrologlara göre kuzey yarımkürede yaşayanlar daha uzun süre oruçlu kalacaklar. Bununla da bitmiyor.. Son 33 yılın en sıcak Ramazanı yine kuzey yarım kürede görülecek. Bu güneşin geçiş açısıyla ilgili ve tabi kuzey yarım küre bu süreçte yaz yaşıyor, güney ise kış..

En uzun oruç tutacak diğer ülkeler İzlanda, İsveç ve Norveç. Hollanda ve Belçika’da yaklaşık 18.5 saat oruçlu kalınacak. İspanya’da 17.5 saat, İngiltere ve Almanya’da 16.5 saatlik Ramazan orucu süresi belirlenmiş. ABD, Fransa ve İtalya’da 16 saat sürecek bir günlük Ramazan orucu ve tabi gitgide kısalacak bu süre.

Mısır’da yaşayan müslümanlar 16.5 saat oruç tutarken; Bahreyn, Suudi Arabistan, Tunus ve Filistin’de yaşayanlar 15 saat süresince oruçlu kalacak. Yemen müslümanları 14 saat 50 dakika, Katar’lılar 14 saat 40 dakika oruçlu kalırken; Kuveyt, Irak, Ürdün, Suriye, Cezair, Fas, Libya ve Sudan’da günlük oruç yaklaşık 14 saat sürecek.

Güney Afrika’dakiler 10.5 saat, Brezilya 11 saat ve Meksika 13 saat 20 dakika boyunca oruçlu olacak.

İslam alimleri şöyle bir öneride bulunyor: Eğer yüksek binalarda, gökdelenlerde yaşıyorsanız; orucu bozmadan önce güneşin iyice gözden kaybolmasını bekleyin. Ve alimler devam ediyor: “Söz konusu yüksek yerlerde yaşayanlar ezan, radyo, televizon, cami yayınları ya da Internet bildirimleri yerine kendi gözleriyle güneşin iyice yok olduğunu gördükten sonra orucu bozmalıdırlar” diyor.
Siz, dünyanın neresinde Ramazan orucu tutacaksınız?ramazan pidesi ve mantiRamazan Orucu ile İlgili Diğer Yazılarım da İlginizi Çekebilir:

Oruçlu Hamile

Diyabet ve Oruç

Ramazan Mubarek Olsun

En Uzun ve Çok Sıcak Günlerde Ramazan