Tavuklu Sebzeli Çoban Bohçası

Tavuk ve Sebzeli Çoban Bohçası dediğimde bir kumaş bohçanın içinde gıdaklayan tavuklar ve birkaç sebze geliyorsa aklınıza, aldanmayın! Bu bir yemek tarifidir.

Bohça gibi bir hamur içine tavuk ve sebzeler konularak pişirilir. Bir kez yapan, yine ve yeniden yapmak isteyecektir. Çok kolay, lezzetli ve bütünsel bir yemekir. Amerika’da, özellikle güney eyaletlerle, iyi bilinen bir yemektir. Aslında “tepside yemek ile börek arası” bir çeşittir. Deneyin. Seveceksiniz!

Bu tarif için az yağlı süt kullanın. Sıvı yağ olarak zeytin yağı kullanmanızı öneririm. Sebzeleri iki katına çıkarırsanız daha fazla sağlık yararları elde edersiniz. Sebzeler ve tavuk, bohça gibi bir hamurun içine serilerek pişirilir. Fakat aşağıdaki, daha kolay ve çabuk tarif, sadece üstüne serielek yapılan çeşittir.

Malzemeler

Çoban bohçasının hamuru:
1 su bardağı un
2 çay kaşığı kabartma tozu
Bir fiske tuz
3 çorba kaşığı tereyağı
1 çay bardağı süt

Çoban bohçasının içi:
Yarım kg tavuk göğsü
1 çorba kaşığı sıvı yağ
2 orta büyüklükte doğranmış soğan
4 küp küp doğranmış havuç
3 çorba kaşığı un
2 su bardağı süt
1 su bardağı bezelye (taze veya dondurulmuş veya konserve)
Bir fiske kekik
Arzuya bağlı olarak tuz ve karabiber

Yapılışı
Çoban bohçasının hamuru; bir tencereye un, kabartma tozu, tereyağı ve süt koyarak yoğurulur. Kenarda üstü kapalı bekletilir.
Bohçanın içini hazırlarken; Bir tavaya zeytinyağı, soğan, kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü ve tuz karabiber konur. Orta hararetli ocakta tavuk yumuşayana kadar pişirildikten sonra delikli kepçeyle bir tabağa alınır. Tavada kalan tavuk sulu karışıma havuçlar ve bezelye eklenir. Süt konularak 10-15 dakika pişirilir. Üzerine bir kaşık un serpilerek 1 dakika kadar karıştırılarak pişirilir, ocak kapatılır.

Pişmiş tavuk, tavadaki havuç ve bezelyeye eklenir. Biraz kekik ekilir. Bu karışım kupkuru değil, biraz sulu ve özlü bir kıvama sahip olmalıdır. Gerekirse biraz daha süt eklenebilir.

Yuvarlak bir börek tepsisi yağlanır. Ben toprak güveç kullanıyorum, size de tavsiye ederim. Tavuklu karışım alta serilir. Hamur tepsinin (ya da güveç tencerenin) büyüklüğünde açılır ve karışımı kapatacak şekilde serilir. Kenarları bastırılarak tepsinin kenarlarına yapıştırılır. En sonunda ister tereyağ ile ister yumurta beyazı ile cilalanır. Önceden ısıtılmış 180 santigrad derece (350 F) fırında 30-35 dakika pişirilir. Çıkarılmaya yakın, hamurun kahvrengileşmiş olması ve tavuklu karışımdan baloncuklar ve buhar yükseliyor olması gerekir. Zaten bu aşamada güzel bir koku da almış olursunuz ki, bir yemeğin olduğunu anlamanın en kesin yöntemi kokusunun duyulmasıdır. Yirmi dakika kadar bekletilir, sonra servis yapılır.

Bu yemeğin yanında patates püresi iyi gider. Başka da birşey gerekmez çünkü yemek başlı başına bütünsel bir yemektir. Hem gözü hem miğdeyi hem de zihni doyurur. Tavuklu sebzeli çoban bohçasını denemelisiniz.