Karga Zekidir

En yeni çalışmalardan biri göstermiştir ki kargalar sayı sayabilir ve bu hayvanlar oldukça zekidir.

Birkaç yıl önce bir videoda para toplamak için eğitilmiş kargalar görmüştüm. Kargalar şehrin sokaklarını dolaşarak yere düşmüş bozuk parayı sahibine getiriyorlar. Ve karşılığında sevdiği bir yiyeckele ödüllendiriliyorlar. O zaman kargaların ne zeki şeyler olduğunu düşünmüştüm. Beyinle ilgili bir araştırmada, kargaların kullanıldığını görünce okumadan duramadım.

Kargalar zeki kuşlardır ve sofistike aktiviteler yapabilirler. Örneğin yolda leş yemekte olan bir karga sürüsü arabanın hangi hızla ve hangi sürede oraya gelebileceğini ölçebilirler. Araba yaklaştığı halde leşi parçalamaya devam ederler, araba kendilerine tam toslayacakken yoldan çekilirler. Kargalar cidden ilginç yaratıklar.

Bu kuşlar değişik cinslerde olabiliyor. Ve her cins diğerinden farklı olsa da genelde hepsi zeki hayvanlar. Bu araştırma sırasında bilim insanları leş kargalarını incelediler. Sayı saymayı bilen ve kolayca eğitilebilen kargalar dokunmatik ekranları zekice kullanabiliyorlar. Bu şekilde eğitilmiş karalar ekranlarda bulunan nokta gruplarını, büyüklüklerine ve renklerine bakmaksızın, seçebiliyorlar.

Örneğin bir ekranda 10 adet mavi nokta varsa, bir diğer ekranda daha küçük boyutta 10 adet sarı nokta varsa, kargalar bu iki grubu eşleştirebiliyor. Aynı sayıdaki noktaları eşleştirdikten sonra, geri kalan gruplara bakıp eşleşecek grup kalmadığında geri çekilip bekliyorlar. Kuşlar bu aktiviteleri yaparken, bilimciler karganın beynindeki neronlarda olup biteni incelediler. Ve inceleme sonuçları gösterdi ki kargalar sayı sayabiliyor. Fakat tabi ki insanlar gibi sayamıyorlar.

The journal Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan bu araştırmanın sonuçları kısaca şöyle diyor: Kargalar değişik ebatlarda, renklerde ve hatta farklı dizaynlarda gruplanmış noktaları, sayılarına göre gruplayabiliyorlar. Bu nedenle bilimciler leş kargalarının oldukça zeki hayvanlar olduğu çıkarımında bulundular. Kargaların aritmetik işlemler yapıp yapamayacağına dair çalışmalarsa, sürdürülmekte.