Yiyecekler ve Psikolojimiz

Yiyerek ve içerek tükettiğimiz gıda maddeleri sonuçta odaklanabilme kabiliyetimizi, zihinsel aktivitelerimizi, şuursal uyanıklığımızı, ruh halimizi ve stres seviyemizi belirlemektedir. Yiyecekler ve psikoloji arasında bir bağlantı vardır.

Yiyecekler en basit anlatımla, yakıtıdır. Yediklerimiz ve beğenilerimiz zamanla değişse de, hepimiz yemek zorundayız. Birçoğumuzun bildiği gibi değişik yiyecekler tüketmek sağlıklıdır. Buna karşın birçoğumuzun algılamadığı şey şudur: Günlük yiyecek tüketimimiz ile zihinsel aktiviteler arasında bağ bulunduğudur.

Yiyecekler vücuda yakıttır ama aynı zamanda zihnimize de güç kazandırır. Hatta bazı yiyecekler algı ve anlayış sorunlarının düzelmesini sağlar. Bazı yiyecekler zihni açar. Bazıları zekayı arttırır. Ve bir kısım yiyecek vardır ki, tükettiğimizde kendimizi daha mutlu hissetmemizi sağlar.

Kimileri günlük diyetlerinde yalnızca bir çeşit sağlıklı yiyecek ekleyerek tüm hayatlarında son derece olumlu gidişata meydan vermişlerdir. Örneğin migrenli bir kimsenin boyalı yiyecekleri diyetinden çıkardığında, başağrılarının son bulması gibi..

Her sorun, bozukluk ya da hastalık yiyeceklerle iyileştirilemez ama yiyeceklerin düzelttiği sorunlar vardır. Örneğin endişe bozuklukları, karışık zihin sorunu, sinirsel gerginlik gibi durumlar sağlıklı ve dengeli bir diyetle çözülebilir.

Sağlıklı bir diyet ani faydalar gösterebilir. Örneğin; şeker, doymuş yağlı yiyecekler, bazı tahıllar ve süt ürünleri kimilerinde alerjiye yol açtığı için stres kaynağına dönüşebilirler. Yiyecek alerjileri kimi zaman düpedüz açığa çıkmaz fakat gizliden ruhsal sağlığa tehlike oluşturabilir. Su, lifli yiyecekler, fındık fıstık çerez, işlenmemiş yiyecekler, meyveler ve sebzeler hem ruhsal dengeyi kurmaya yarayan hem de genel sağlığa katkıda bulunan yiyeceklerdir.

Dengeli beslenmek fiziksel sağlığa destek olurken psikolojimizin de düzelmesine fırsat tanır. Psikolojik bozukluklar derken panik atak, duygu çalkantıları, değişken ruh hali, endişe, hafif depresyon gibi nispeten az şiddetli sorunlar ve bozukluklardan söz ediyoruz. Daha büyük boyutta psikolojik bozukluklar hekim ile çözülmelidir.

Psikolojimiz fiziksel sağlığımızdan ayrı düşünülemez. Beden sağlığımız yoksa, moralimiz de bozulur. O nedenle yiyecekler hem fiziksel sağlığı hem de zihinsel sağlığı düzenler. Dengeli ve mümkün olduğunca az işlemden geçmiş, pişirilmemiş – çiğ, doğal yiyecekler tercih edelim.