Ortadoğu Solunum Bozukluğu Sendromu (MERS)

 

Coronavirüsün neden olduğu Ortadoğu Solunum Bozukluğu Sendromu (MERS) hastalığı, 2012 yılında Suudi Arabistan’da ortaya çıktı.

MERS Dünyanın Hangi Ülkelerinde Görülmekte?
İran, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Omman, Katar, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Avusturya, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Türkiye, İngiltere, Cezayir, Tunus, Mısır, Çin, Malezya, Kore Cumhuriyeti, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri. MERS virüsünün en çok görüldüğü ülke şimdilik Suudi Arabistan.

 

Hastalık Semptomları:
Ateş, öksürük, nefes alma zorluğu. Zatürreye dönme ihtimali kuvvetli. Gastrointestinal (sindirim sistemi ile ilgili) semptomlar, özellikle ishal, de görülmekte. Hastalık şiddetini arttırdığında solunum sisteminin durmasına neden olabiliyor. Bu durumda yoğun bakım gerekiyor. Bazı hastalarda organlar çalışmaz hale gelebiliyor ve bağışıklık sistemi çöküyor. Özellikle ihtiyarların, diyabetik hastaların, kronik bozuklukları olanların ve kanser hastalarının dikkatli olması öneriliyor.

Bazen MERS virüsü ile enfekte olunduğu halde hastalık bir süre ortaya çıkmıyor. Hiçbir semptom görülmediği için kişi kendisini hasta hissetmiyor. Bu genellikle hastalığın ilk evrelerinde söz konusu oluyor. Bu nedenle tüm sağlık servisleri, klinikler, dispanserler, hastaneler, ana-çocuk sağlığı merkezleri bulaşıcı hastalık önleme konusunda standard kurallara uymalıdır. Vatandaş olarak herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Bu yüzden dikkatli olması gerekenlere okullar, işyerleri ve diğer kalabalık ortamlar da dahildir.

epa04790075 Students wearing masks read books during class at an elementary school in Busan, southeast of Seoul, South Korea, 09 June 2015. Schools have been taking measures to prevent the spread of Middle East Respiratory Syndrome (MERS), a virus that has caused seven deaths in the country as of 09 June. EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT -- ATTENTION EDITORS: PICTURE PIXELATED AT SOURCE EDITORIAL USE ONLY +++(c) dpa - Bildfunk+++
http://tinyurl.com/owsutgv

MERS hayvandan insanlara geçen bir virüstür. Ortadoğuda bu virüsün develerden geçtiği düşünülse de kesin bir şey söylemek henüz mümkün değildir. Ancak Mısır, Omman, Katar ve Suudi Arabistanda görülen hastaların tümünde virüsün develerden geçtiği tespit edilmiştir.

MERS aynı zamanda insandan insana geçen bir virüstür. Hasta insanla yakın kontakt, kullandığı eşyaları kullanmak, ortak yiyecek yemek gibi durumlarda insandan insana geçebilmektedir. Bu genellikle yakın aile fertlerinde, hastanelerde, toplu taşımada yakın temas ile, sağlık personelinin enfeksiyon konusunda dikkatsiz davranması gibi durumlarda ortaya çıkar.

Lütfen Ortadoğu Solunum Bozukluğu Sendromu (MERS) virüsünden uzak durmak için çizelgede anlatılanları uygulayınız. Tekralayalım:
• 38 Derece ateşliyseniz, nefes almakta zorlanıyor, öksürüyorsanız hekime başvurun. Eğer son zamanlarda yolculuk yaptıysanız ya da seyahatten gelen birisiyle aynı ortamı paylaştıysanız sağlık personeline bu durumu anlatın.
• Belirtilen hastalık semptomlarını hissediyorsanız, etraftakilerle yakın kontakta bulunmayın! Yani; sarılmayın, öpüşmeyin, tokalaşmayın, kalabalık ortamlara girmeyin, yemek ve özel eşya paylaşmayın.
• Ellerinizi her fırsatta sabunlu su ile yıkayın. Kişisel hijyene dikkat edin.
• Öksürürken, aksırırken, tıksırırken veya hapşururken ağzınızı kolunuzla kapatın.

ortadogu solunum bozuklugu sendromu (MERS)