Civanın Sağlığa Zararları

Civa havada, suda ve toprakta doğal olarak bulunan bir elementtir. Volkan patlamaları, doğal felaketler, yeryüzü kabuğunun doğal olarak aşınması ve insan aktiviteleri (endüstri, inşaat, kömür santralleri, altın madenleri, civa madenleri, atık yakma santralleri, vs.) ile ortama yayılmaktadır. Çok küçük miktarda bile olsa civaya maruz kalmak ciddi sağlık problemleri oluşturabilir. Ana rahmindeki bebeğin gelişimi için de tehlikelidir.

Civa tarafından oluşabilecek sağlık sorunları sinir, sindirim ve bağışıklık sistemi ile akciğer, böbrekler, cilt ve göz gibi organları etkiler. Civa, Dünya Sağlık Örgütü tarafından en tehlikeli 10 kimyasal maddeden biri olarak belirlemiştir.

Civa değişik formlarda bulunur: Element (metal hali), inorganik (kimyevi laboraturarlarda çalışanların maruz kalabileceği hali), organik (yiyeceklerde bulunan hali). Civanın değişik halleri, değişik seviyelerde toksinler içermektedir. Ve yukarıda sayılan sistem ve organları zayıflatmaktadır. Ortama yayılan civa, bakteri ile metilciva haline dönüşür. Metilciva, balık ve deniz ürünlerinde yoğunlaşır. Ayrıca meticiva büyük balıklarda daha yüksek oranlarda bulunan bir kimyasal bileşiktir. Araştırmacılar kişilerin civaya değişik şekillerde maruz kalabileceğini düşünüyor ama en yaygın şeklinin balık ve deniz ürünü tüketmek olduğunu belirtiyorlar.

Civaya Maruz Kalmak

Birçok insan düşük seviyede olmak üzere, civaya maruz kalmaktadır. Bu durum kronik maruz kalmak olarak biliniyor (gayrimuntazam). Bazıları ise yüksek seviyeli civaya maruz kalıyor ki buna da akut deniliyor (sık ve sürekli).

BİLİNÇLİ VE UYANIK YAŞAMAK

Sağlık sorunları ne zaman başlıyor? Tetikleyiciler nelerdir?

  • Civanın çeşidi
  • Civanın dozu
  • Kişinin yaşı (en çok zarar görenler: ana rahmindeki cenin)
  • Civaya maruz kalma süresi
  • Civanın alınma çeşidi (soluyarak, yiyeceklerle tüketere, deri ile temas)

Civanın sağlığa zararları

Element halinde bulunan civa ve metilciva oldukça toksiktir ve doğrudan sınır sistemine zarar verir. Solunum yoluyla alınan civa sınır, sindirim ve bağışıklık sistemleriyle, akciğer ve böbreklere zarar verir. Ölümcül de olabilir. Civa yok edilemez çünkü yeryüzünde doğal olarak bulunmaktadır. Buna karşın günlük yaşantıda civa azaltılabilir.

Nelerde civa bulunur?

Civanın sağlığa zararları başlıklı yazımızı bilgilendirici bulduysanız, cilt beyazlaştırıcı kremlerde bulunan civa hakkında da bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Lütfen linke tıklayın.

termometre

2 thoughts on “Civanın Sağlığa Zararları”

  1. Toplumda pek bahsedilmez ama anlattıklarınızın bilinmesi çok faydalı olur.TEŞEKKÜRLER EDERİ,Z..

  2. Bir de aşılar bulunuyor. Dünya Sağlık örgütü her ne kadar miktarını az dosaj olduğunu ve sağlığa zararsız olarak tanımlanan sa, bu gibi organizasyon karın daima büyük firmalara karşı bir nevi taraftarı sergiliyorlar. Bu yüzden ben onların açıklamalarını değil de dağa koruyan örgütlerin sunumunu tercih ediyorum. 

Comments are closed.