Google Bilimsel Projeleri

Google’un Bilimsel Projelerinden Kaç Tanesini Biliyorsunuz?

Mesela Giyinilebilir teknoloji; Google Glass gibi..

Ve hatta Sürücüsüz arabalar gibi..

Pek bilmediklerimiz belki de bunlar:

Loon Projesi: İnternet bulunmayan ücra köşelere ulaşmayı planlayan bir çalışma. İnternet küresel bir oluşumdur, öyle değil mi? Oysa dünyanın üçte ikisi henüz İnternet ulaşımına sahip değil. Loon projesi aslında bir balon projesi. Balonlar vasıtasıyla ücra yerlere Internet sağlamak. Bunun çok önemli bir yanı da doğal felaketlerin ardından bile toplumların bağlantıda kalmasını sağlamak. Umuyoruz ki böylesine manalı bir çalışma insanlığın iyiliği içindir.Akıllı kontakt lenslerle diyabet hastalığını kontrol etme çalışması. Bu çalışma da insanlık adına olsa gerek. Akıllı lens projesi 2014 yılının başında hayata geçirildi. Amacı diyabet hastalarının gözyaşında buluna şeker (glukoz) oranını sürekli ölçmek ve hastayı en kısa sürede uyarmak.

Dron (insansız uçan aygıt) kullanarak gereken yerlere paket taşıma projesi: Doğal afetlerin ardından bölge insanlarına yiyecek, giyecek, ilaç ve diğer gerekli malzemeleri acilen taşımak amacıyla başlatılan dron projesi henüz test aşamasında.

Parkinson hastalarına akıllı kaşık projesi: Dünyada yaklaşık 10 milyon Parkinson hastası var ve yemek yerken ellerinin titremesi nedeniyle zorluklar çekmekteler. Google bu nedenle Lifeware şirketiyle ortaklaşa akıllı kaşık icat etti (bkz. video: Aşağıda önce normal kaşıkla yemeğe çalışan Parkinsons hastası var. Daha sonra özel kaşıkla yemesi daha kolaylaşıyor çünkü titreme azalıyor).

Temiz enerji oluşturan uçurtmalar: Google X 2013 yılında Mekanıc Power isminde bir şirket satın aldı. Bu şirket ve daha sonra Google ortaklaşa enerji üretimi denemeleri gerçekleştirdiler. Amaç rüzgar vasıtasıyla temiz enerji oluşturmak ve bunun için özel uçurtmalar kullanmak. Bu sayede oluşan enerji elektronikleri, akıllı yazılım, ileri teknoloji aygıtları ve benzerlerini çalıştırmak için kullanılabilecek.

Ab-ı hayat bulma çalışmaları: Şaka gibi ama Google yaşlanmayı yavaşlatan/engelleyen çözümler üzerinde de çalışmakta. Google insanları ölümsüzleştirmeye mi çalışıyor bilinmez ama.. Gençlik, genç kalmak ve sağlıklı yaşlılık konularına da el atmış durumda! Biyotek şirketleriyle ortaklaşa çalışarak yaşlılıkta oluşan hastalıklar ve genlere bağlı değişimleri incelemekte olan Google bu çalışmalar sırasında ab-ı hayatı da bulabilir!

Tango Projesi: iPhone hareketlerini 3D ortamda takip eden, görsel oluşumlara fırsat veren bir sanatsal çalışma. Bu proje sonucu ortaya çıkan alet çevreyi biz insanlar gibi görüyor. Hareketleri biz insanlar gibi algılayabiliyor. Bu teknoloji halihazırda sadece Amerika Birleşik Devletlerinde satılmakta. Tango Projesi ile mobil cihazınız üç boyutlu hareket ve algı kabiliyetine sahip oluyor. Bu sayede mobil cihazınız nerede ve ne şekilde hareket ederse etsin, tıpkı bir insan gibi davranıyor! Yani mobil cihazınız kompütür vizyonuna, imaj proses etme kabiliyetine ve özel görüş algısına sahip olmuş oluyor. Diyelim ki dibini göremediğiniz bir tüneldesiniz.. Mobil aleti oraya gönderebilirsiniz. Bu sayede alet tünelin sonunu sizin için, tıpkı sizin gördüğünüz gibi görebilir. Ürkünç! Google yapay zekayı zorluyor!

Akıllı kumaş ile dijital edevat kontrol etme çalışması: Akıllı kumaş dokunmatik bir panel gibi çalışacak. Ve ilk girişim Levi’s ile birlikte ortaya çıkarılacak. Şimdilik akıllı kumaş konusunda bu kadar biliyoruz.. Kısa sürede giymeye başlarız.. Belki de haberimiz olmadan!

Google Kaldırım Labratuarı Projesi: Bu proje diğerlerinden biraz farklı, belki de değil! Amaç şehierlerin problemlerini açığa çıkarmak ve insanların daha verimli, maliyetsiz ve daha az enerji kullanarak yaşamalarını sağlamak.

Bunlar bizlerin bildiği Google bilimsel projeleri.. Listeye henüz bilmediğimiz yenileri eklenmiş de olabilir… Eklendi bile!

 

sidewalk-labs.png