Narenciye Kabukları Yenir mi?

Bir okuyucumuz portakal, mandalina, limon gibi narenciye kabuklarının yenmesinin zararlı olup olmadığını sormuş. Kendisini cevaplarken tüm narenciye meyvelerini dahil ediyoruz. Yani yukarıda saydıklarımızın ötesinde greyfurt, kumkat, ağaçkavunu, yeşil limon veya bergamot (turunç) gibi meyvelerin kabukları hakkında yapılan araştırmalardan bahsediyoruz.

Meyveleri soyarken yarısı kabukla birlikte çöpe gidiyor diye düşünür müsünüz?

Bazı meyveler için bu kesinlikle geçerli. Soyarak veya ayıklayarak birçok değerli besini çöpe gönderiyoruz. Bitkisel ilaçlar ve antioksidanlar açısından zengin değerleri bilinçsizce heşliyoruz. Bazı meyveler var ki dış kabukları, içindeki meyveden daha değerli. Bunlara örnek olarak narenciye, mango, karpuz ve yerfıstığı  kabukları verilebilir. Bu yazımızda narenciye kabuğunun faydalarından bahsedeceğiz.

Narenciye Kabukları Neden Faydalıdır?

Bilimcilere göre narenciye kabuğunda 60’tan fazla değerli besin, flavonoid, ve antioksidan bulunuyor.  Naringin adı verilen flavonoid greyfurt, mandalina ve limon gibi meyvelerin kabuğunda bulunuyor buna karşın bu madde meyvenin kendisinde bulunmuyor. Ve bilimsel çalışmalar göstermiştir ki naringin çok güçlü bir antioksidandır. Öylesine güçlüdür ki, radyasyona maruz kalmış kişilerin hücrelerinde oluşan radyoaktif zararı gidermeye çare olabilir..

Fakat lütfen şunu aklınızdan çıkarmayın: Greyfurt, bazı ilaçlarla ile anlaşamaz! Yani greyfurt tüketen bir kişinin, belirli ilaçları almaması gerekir. Ya da, belirli ilaçları içen bir kimsenin greyfurttan uzak durması gerekir. Bu konuda lütfen doktorunuzla konuşun. Greyfurt ilaç zehirlenmesine yol açabilir, doktora sormadan greyfurt yemeyin, ilaç alıyorsanız doktorunuzla konuşmadan greyfurt suyu içmeyin!! 

Narenciyede bulunan bir diğer flavonoid, hesperidin adı verilen maddedir. Bu madde sadece dış kabuk ile meyve arasında yer alan beyaz katmanda bulunmaktadır. Hesperidin, menopoz sonrası kadınlarda kemik erimesini engellemektedir.

Narenciye kabuklarında bir de d-limonene (dlimonen) adı verilen ve kabuğa nefis aromayı kazandıran madde bulunur ki, bazı kanser çeşitlerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Özellikle kolon (kalın bağırsak) kanseri ve meme kanserine karşı koruyuculuğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Reflu hastaları da dlimonen sayesinde miğde asit seviyesini optimal ölçüde tutabilmektedir. Bunlara ek olarak kötü kolesterolü de düşürdüğü bilinmektedir.

Araştırmacılar şöyle söylemektedir: Her bir gram narenciye meyvesine göre, her bir gram narenciye kabuğunda daha çok besin, vitamin ve mineral bulunmaktadır. Şöyle bir de örnek veriyorlar: 1 çorba kaşığı limon kabuğunda; 2 çorba kaşığı C vitamini, 3 çorba kaşığı lif bulunmaktadır ki bu, yarım limon yemekle elde edilebilecek besin değeridir.

Kabukları nasıl tüketebiliriz?

  • Meyvenin suyunu sıkarken, kabuk da eklenebilir. Acı bir hale gelebilir ama su ile derişimini açılarak içilebilir. Özellikle limonata yaparken kesinlikle kabuk da eklenmelidir.
  • Rendelenmiş narenciye kabukları birçok tatlı üzerinde garnitür şeklinde tüketilebilir. Smoothie yaparken kullanılabileceği gibi, keklere de aromasıyla lezzet katar. Salatalarda da rendelenmiş kabuklar denenebilir.
  • Şekerleme yapılabilir. Portakal kabuğu şekerlemesi tarifi için linke tıklayın.

Bütün bu anlattıklarımız organik (ekolojik) narenciye kabukları için geçerli. Eğer organik narenciye bulamıyorsanız, o durumda lütfen meyveyi çok iyi yıkayın. Böylece pestisitlerden ve kimyevi maddelerden arındırmış olur kabuklarını gönül rahatlığıyla tüketirsiniz.

narenciye kabuklari da yenir..

2 thoughts on “Narenciye Kabukları Yenir mi?”

  1. Yazıtlarınızı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler grubumuzda paylaşmak isterdim izininiz olursa
    Yaklaşık 18 000 kişilik grup
    Bihinizi daha çok kişiyle paylaşmak istermisiniz…
    Saygılar

    1. Paylaşımlarınızda sayfalarıma ait aktif link verirseniz memnun olurum.
      Teşekkürler

Comments are closed.