Elyazısı Analizi

Elyazısı analizi dediğimizde aklınıza doktorlar geliyorsa.. Siz yine de okumaya devam edin!

Derste, seminerde, toplantıda ve aklımıza gelen her yerde elektronikler yardımıyla yazıyoruz. Ben mesela.. Kim bilir ne kadar oldu kalemi alıp kağıda yazmayışım.. Uzun zaman oldu, biliyorum. Özlediğimi de biliyorum.

Ama burada paylaşacağım şey fiziklsel dokunuşları özlemekten öte, el yazısının bizi daha akıllı yaptığı konusudur.

Ve bu yazı, bir radyo röportajının özetidir:

Princeton Üniversitesinde bir psikoloji uzmanı; ‘Derslere, seminerlere ve toplantılara giderken laptop evde kalsın!” diyor! Neden? Sözü geçen psikolog bir araştırma yapmış ve sonuç olarak kalem ve kağıt kullanarak tuttuğumuz notların beyinde daha kalıcı olduğunu ve muhakeme gücünü arttırdığını bulgulamış. Buna karşın dizüstü bilgisayar ile yazdıklarımız çok kısa sürede unutuluyormuş ve daha sonra sentezlemek üzere akılda pek birşey kalmıyormuş.

Araştımadan notlar:

Bilgisayar sayesinde tutulan notlar elbette çok daha hızlı ve el yazısına göre daha kolay. Fakat araştırmanın sonuçlarına göre daha hızlı yazmak ve çok not almak, daha sonra yazılanları anlamakla alakasız! Çoğu kez bilgisayar notları okunurken “Burada ne yazmışım? Ne demek istemişim? Neden böyle bir not tutmuşum?” şeklinde sorular soruluyor çünkü beyin değil, el çabukluğu ön plana çıkıyor. Konuşmacının söylediklerini kelimesi kelimesine bilgisayara geçirenler, kalemle yazanlara göre, aldıkları notları daha çabuk unutuyorlar.

Sonuç olarak: Laptop yardımıyla yazılanları daha sonra gözden geçirirken neden öyle yazıldığını hatırlamak güç oluyor. Herşeyi çabuk ve kolay yazan laptop kullanıcısı daha sonra notlarına baktığında hatırlamakta ve anlamakta güçlük çekiyor. Elzyazısı notları ise çok daha kalıcı oluyor.

Tavsiye: Ne kadar ileri teknoloji kullandığınızın ya da kullanmadığınızın önemi yok. Derslerde aldığınız notları daha sonra kolayca hatırlamak ve anlamak istiyorsanız kaleme ve kağıda sarılın!

Araştırmacı psikolog şöyle diyor: Ne zaman bir seminere katılsam ya da toplantıda otursam elimde ille de kağıt kalem olyor. Notlarımı elyazısı ile alıyorum çünkü daha sonra ne yazdığımı hatırlamam kolay oluyor. Laptop ile yazdıklarım ise kuru kelimeler.. Ne anlama geldiğini daha sonra çözemiyorum. Elyazım, düştüğüm notları daha sonra hatırlamam için en büyük yardımcı!

Şimdi soralım.. Elyazısı analizi dendiğinde siz de böyle birşey mi düşünmüştünüz?

One thought on “Elyazısı Analizi”

  1. El yazısı analizi başlığı görünce karakter tahlili aklıma gelmişti. Böyle bir yazı beklemiyordum. Bilgisayarda yazı yazmaya başladığım zaman düşünme sürem çok uzun oluyor. Oysa kalemim beyaz sayfaya değdiğinde düşünmediğim fikir ve kelimeler birden dökülüyor ve kalemin derdine ortaklık ediyor bir bir sayfalar.

Comments are closed.