Oyuncak Ayıcık

Bir 5inci sınıf öğrencisinin, oyuncak ayıcık gibi içi doldurulmuş oyuncaklarda bulguladığı mikroplardan haberiniz varmı?

Bu kız çocuğu okulda bilim projesi için ne yapacağını düşünürken en sevdiği oyuncağı gelmiş aklına: İçi doldurulmuş ayıcık.

Unutmadan.. Bu çocuğun annesi ve babası doktor.. Belki de bu yüzden hastalanıp hastaneye yatırılan çocukları düşünürmüş hep. Kendisinden bile küçük çocukların hastaneye yatırıldığında onlara nasıl yardım edebileceğini, nasıl rahatlatabileceğini düşünürken buradan bilimsel proje için material çıkarmış.

Hipotez: Çocuklar hastanede ve ameliyata alınmadan önce çok korkarlar. Onları yatıştırmak için oyuncak ayıcıklar veya içi doldurulmuş oyuncaklar verilirse stresten kurtulur, rahatlarlar. Fakat bu tür oyuncakların kötü bir yanı vardır ki o da bolca mikrop barındırmalarıdır.

Bu konuları araştırırken, ameliyathaneleri ve genelde hastane odalarını ve hastane ortamlarını steril yapmak konusunda çalışmaya başlamış.. Unutmayın! Bu çocuk henüz 12 yaşında!

Kendisine ait doldurulmuş oyuncaklardan birini almış, steril ıslak mendil sürmüş ve buradan topladığı kültüleri laboratuara göndermiş. Laboratuar sonuçları; oyuncakta oldukça fazla bakteri ve mikrop olduğunu açıklamış.

Kısacası: Sevimli oyuncak ayıcık, mikrop doluymuş!

oyuncak ayıcıklar

Daha sonra bu mikroplardan arındırmak için oyuncağı makinaya atıp yıkamış. Yıkanan içi doldurulmuş oyuncak, üzerindeki bakterilerin yüzde 94’ünden arınmış. Çamaşır makinasından çıkarılan oyuncak ayıcık hemen bir plastik çantaya konularak ağzı bağlanırsa ve bu şekilde hastane odasına götürülürse hiç bir mikrop taşımadan ve hastane ortamına zarar vermeden sahibine kavuşabliyormuş. Yüzde 94 mikroptan arınmış oyuncak ameliyathanede bile zararsız olabilir!

Herkes oyuncakları zaman zaman makinaya atarak yıkayıp kurutabilir. Bu çok kolay ve zahmetsiz bir sterilizasyon işlemidir. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar, içi doldurulmuş oyuncaklardan uzak kalmak zoruda olabilirler. Onlar için bu yöntem çok faydalı olacaktır! Ameliyathanelerdeki ve hastane ortamlarındaki mikroplar, virüsler, bakteirler, enfeksiyonlar da bu yöntemle azaltılabilir.

Bu kolay ve zahmetsiz dezenfekte metodu; “Ameliyathanede Oyuncak Ayıcık ve Bakterilerden Arındırma Yöntemi” başlığıyla Journal of Pediatric Orthopaedics dergisinde yayınlandı. Yazar, 12 yaşında bir çocuk. Editörü ise doktor annesi! Oyuncak ayıcıkla oynarken bile boyundan büyük işler yapabilen çocuklar var. Sen de onlardan biri olabilirsin. Etrafını gözlemlemeye ve yeni düşüncelere açık ol!

Exif_JPEG_PICTURE