Periscope Uygulaması

Periscope iyi mi kötü mü? Bana sorarsanız Internet yaşamının her safhasında olduğu gibi Periscope uygulaması da hem iyi hem kötü!

Önce periskop ne anlama gelir, onu tanımlayalım.. Periskop optik uzak görme aracı olarak bilinir. Bir tüp ucuna yerleştirilmiş prizmalar ve aynalardan oluşur. Genelde denizaltı gemilerinde bulunan periskop sayesinde gözlemci, başka şekilde görmesine imkan olmayan şeyleri, uzak mesafeden rahatlıkla  gözlemleyebilir.

Periscope neden iyi?

  • Twitter severlerin birçoğu Periscope ortamında da yerini aldı. Elindeki akıllı telefonla canlı yayına başlayan aklı başında kullanıcılar, iyi videoları paylaşıma sunuyorlar. Eğitici, öğretici, tanıtıcı, kültürel, insan yaşamını kolaylaştırıcı, geliştirici yayınlar yapan tüm kullanıcılara teşekkürler!
  • Periscope videoları canlı yayından sonra arşivlenebilir ve daha sonra da seyredileibilir. Ya da seyredilmesi yayıncı tarafından engellenebilir ki eğitimsel ve kültürel yayınların daha sonra seyredilebilmesi büyük bir faydadır.
  • Periscope hiç bilmediğimiz ilginç yerlere pupa yelken açmamızı sağlayan iyi bir app (uygulama) olabilir. Örneğin geçenlerde neredeyse yarım saatlik Wimbledon videosu seyretmiştim ki Federer tarafından yapılmıştı. Benim oraya gidip gezme imkanım neredeyse sıfır. Böyle bir app sayesinde içini dışını detaylıca görmüş oldum. Blogcular ve teknik gazeteciler için böyle bir uygulama bulunmaz bir fırsattır. Ve yayın sırasında sorular sorabilmek, yorum yapabilmek de süper bir katılım fırsatıdır.

Periscope neden kötü?

  • Internet kötü yazılar, kötü fotoğraflar ve kötü videolarla dolmuşken şimdi de Periscope tırmanışta.. Herkesin herşeyi yayınladığı sanal alemde iğrenç videolar da kartopu hızıyla büyüyerek dağılmakta. Son derece mahrem videolar, hiçbir süzgeçten geçirilmeden, yayınlanmakta. Özellikle çocuklar ve gençler için zararlı yayınlara; ya bir filtreleme sistemi getirilmeli ya da bir başka yöntem bulunmalıdır. Şunu da unutmamak gerekir.. Okula gitmeyen, işe gitmeyip evde Periscope yayını yapanların öğretmenler, anababalar ve patronlar tarafından nasıl yakalandığını (yakalanabileceğini) de göz önünde bulundurmak gerekir.
  • Bazı olayların anında canlı yayınlanması da herkes için iyi birşey olmayabilir. Gerektiğinde, halkın sağlığı ve psikolojisi için, bazı görüntüler yayınlanmaz. Örneğin toplumsal bir facia sırasında böylesi görüntülerin yayınlanması faydadan çok zarar oluşturabilir. Ama elinde Periscope app ile yayın yapan insanların videoları sansürsüz yayınlandığında yarardan çok zarar oluşur.
  • Askeri bölgelerde, gizli devlet işlerinin yürütüldüğü yerlerde, saklı kalması kesinlike şart olan ortamlarda birilerinin Periscope çekimi yaparak naklen dağıttığını da bir düşünün..
  • Ve bir de kötü.. Çok kötü.. Berbat videoları düşünün.. Bir dükkanda rafları gösteren bir videoyu mesela.. Gözümüze ve zamanımıza yazık!

Aile kavgasını çekenler, polis, jandarma, asker, terörist, eşkıya, esnaf, doktor, öğretmen, kapıcı, apartman sakinleri, çocuk bakıcısı ve diğer birçok insanla iletişim sırasında her türlü çekimle görsel veri toplayanlar.. Düşünün isterseniz.. İki tarafı keskin bıçak gibidir Periscope.. İyi de olabilir.. Kötü de.. Tıpkı İnernet kullanımı gibi.. İyi de kötü de içimizde, öyle değil mi? Yine de.. Bence Periscope iyilikten çok kötülük için var.. İnsanları birbirine düşürmek için bir tuzak gibi! Şimdi siz karar verin. Periscope iyi mi kötü mü?

denizalti periskopu
Periskop nedir? Optik uzak görme aracı olarak bilinir. Bir tüp ucuna yerleştirilmiş prizmalar ve aynalardan oluşur. Genelde denizaltı gemilerinde bulunan periskop sayesinde gözlemci, başka şekilde görmesine imkan olmayan şeyleri, rahatlıkla  gözlemleyebilir.