Çöpe Giden Yiyecekler

Dünya çapında çöpe giden yiyecekler kurtarılabilseydi.. Hepsi değil, sadece dörtte biri kurtarılabilseydi, dünyada aç insan kalmazdı..

Evet Birleşmiş Milletler çöpe giden yiyeceklerin dörtte birini kurtarsak, açlık sona erer diyor.. Her yıl 1.3 milyar ton yiyecek heşleniyor. Yani üretilen yiyeceklerin yaklaşık üçte biri çöpe gönderiliyor. Bunun içinde yetiştirilen meyve ve sebzenin yüzde 45’i, tutulan balık ve deniz ürünlerinin yüzde 35’i, üretilen kahvaltılık gevreğin yüzde 30’u, süt ve süt ürünlerinin yüzde 20’si ile et ve et ürünlerinin yüzde 20’si var. Ve bu arada 795 milyon insan aç yatıp aç kalkıyor. Yetersiz beslenme nedeniyle hastalık, ölüm ve diğer bozukluklarla cebelleşiyor.

Gelişmiş ülkeler yiyecekleri hesliyor, ziyan ediyor, çöpe gönderiyor. Örneğin; gereğinden fazla satın alınan yiyecekler, çürütülüyor ve bozulduğu için çöpe gidiyor. Gelişmiş ülkelerde yiyecekler çoğunlukla keyfi israf ediliyor.

copteki yiyecekler

Gelişmekte olan ülkeler de yiyecek israf ediyor. Ama gelişmekte olan ülkeler istem dışı israfta bulunuyor. Buna neden olarak; eğitimsizlik, alet ve edevatların kullanımı konusunda bilgisizlik, teknik yetersizlik, taşımacılıkta ve altyapı tesislerinde yetersizlik gösterilebilir.

Bunca aç varken, çöpe giden yiyecekler sizi de rahatsız ediyor mu? Ziyan edilen yiyecekleri azaltabilir miyiz? Bunun için neler yapılabilir?yiyecek israfi