Acı Yiyecekler Ömrü Uzatıyor

Çin Tıbbi Bilimler Akademisi tarafından oluşturulan, uluslararası bilimcilerin katıldığı, bir araştırma grubu acı yiyeceklerin ömrü uzatıp uzatmadığını incelemek üzere yapılan çalışmanın sonucunu açıkladı. Bu sonuçlar BMJ Medical Journal tarafından yayınlandı.

Fakat araştırmaya katılan bilimciler şu konunun üzerine basarak tekrar tekrar uyarmaktalar: Bu çalışmanın sonuçlarını okuyan herkes acı yiyenlerin daha uzun yaşadığını düşünmesin. Acı yemek uzun ömürlü olmak anlamına gelebilir ama her acı yiyenin uzun yaşayacağı anlamı çıkarılmasın. Yani neden-sonuç ilişkisi yapılmasın. Çünkü böyle bir çıkarım yapılabilmesi için daha çok katılımcıyla, daha uzun ve detaylı çalışmalar yapılmalıdır.

Yukarıdaki açıklama kısaca şu anlama geliyor: Acı yiyecekler tüketin. Uzun yaşarsanız ne güzel! Yaşamazsanız bu çalışmanın sonuçlarını suçlamayın!

Şaka bir yana, bu çalışma hakkında aşağıdaki bilgiler verilmektedir:

Acı yiyecekler üzerine daha önce de bilimsel çalışmalar yapılmıştı. Acı ve biberli yiyecekler hakkında zaten bilinen şey kısaca şöyledir: Biber ve acılı yiyeceklerde biyoaktif maddeler, kapsaisin, antioksidan ve anti kanserojen maddeler içerir. Ayrıca şişmanlamayı önler ve iltihaplanmaları engeller.

Acı yiyeceklerin genelde insan sağlığına faydalı olduğu bilinir. Fakat bu konuyu destekleyici çalışmalar sayıca fazla değildir. O nedenle biberli yiyeceklerin ölüm riskini azaltmasına ilişkin bu en yeni çalışma oldukça bilgilendirici ve umut verici sonuçlar doğurmuştur. Sonuçlar bilimsel açıdan önemlidir çünkü acı yiyecekler birçok dünya mutfağının ortak özelliğidir.

Araştırmada, 2004 ile 2008 yılları arasında, yaşları 30-79 arasında değişen toplam 487,375 katılımcı yer aldı. Her katılımcı çalışmanın başında ve sonunda birer anket doludrarak genel sağlık, fiziksel ölçüler, yemek alışkanlıkları, acı, tatlı, et, sebze, meyve, alkol tüketimi üzerine soruları cevapladı.

Katılımcılar 7 yıl boyunca medikal açıdan takip edildi. Bu süreçte 20,224 kişi öldü. Geri kalanlar arasında yapılan araştırma sırasında yaş, medeni durum, eğitim, fiziksel aktivite göz önünde bulunduruldu. Ve bu grupta kanser, kalp krizi ve felç geçmiş olanlar da ayıklandı.

Veri analizleri gösterdi ki, haftada bir veya iki kez acılı ve biberli yiyecek tüketenlerin ölüm oranı, acılı yemek yemeyenlere oranla yüzde 10 daha düşük çıktı. Hergün biberli ve acılı yiyenlerin, daha az biber tüketenlere göre ölüm oranı yüzde 14 daha düşük çıktı. Bu sonuçlar hem erkekler, hem de kadınlar için geçerli bulundu.

Hangi biber tüketilmeli?
Yukarıdaki sonuçlar en çok acı kırmızı biber yiyenler için geçerliydi. Kırmızı biberin kuru ya da taze olması sonuçlarda değişiklik yapmadı. Daha derinlemesine yapılan analizlerin sonuçları; kırmızı acı biberin kanserden ölüm riskini azalttığı, kalp hastalıklarını önlediği ve diabeti engellediği bulundu. Araştırmacılara göre kırmızı acı biber taze (çiğ) olarak tüketildiğinde, içerdiği kapsaisin, C vitamini ve diğer besinler daha etkili oluyor.

Acı Yiyecekler Ömrü Uzatıyor

Sağlık için acı yenmeli mi?
Araştırmacılar bu soruya şöyle cevap veriyor: Mideniz sağlamsa, evet! Mide ülseri çekenler ve sindirimle ilgili problemleri olanlar için bu sorunun cevabı, hayır!

Yiyeceklerin sağlığa büyük etki yaptığı bilinmektedir. Bu nedenle, bilimciler acı yiyeceklerin insan sağlığına direkt etkisi olup olmadığını araştırmayı düşünüyorlar. Yukarıdaki sonuçlar da, ömrü uzattığı için, acı severleri memnun edecektir.

kalbini sevenler ACI biber yesin
Kalp sağlığı için de acı biber… Kalbinizi seviyor musunuz?