Azerbaycan Halkı

bakıEl el elin aynasıdır” derler. Ben de bir süre önce bulunduğum Azerbaycan halkı hakkında düşüncelerimi paylacağım. Buna neden mi gerek duydum? Çünkü birçok ülke gezdim ve gezmekteyim. Gördüm ki insanlar bozulmakta. Bu bozulmuşluk ve çürüme içinde hala eski değerleriyle kalabilmiş bir halkla karşılaştım ve bunu sizlere anlatmaya çalışacağım.

Azerbaycan’ı baştan başa gezmedim. Sadece Bakü ve etrafında birkaç gün geçirdim. Bu süreçte, özellikle büyük bir şehirde, insanların nasıl durduğunu gözlemledim naçizane. Dedim ya.. El elin aynasıdır. Ben bunu her gittiğim yerde anlatacağım!

Ve anlatırken nereden başlayacağımı biliyorum! Azerbaycanlılar çok kibar! Bu kibarlık genel düzene yansımış; hiç bir yerde kargaşa yok. Avrupai bir kaliteye sarmallayan doğulu bir içtenlik ve zerafet gördüm oralarda.

Azerbaycanlılar kendi halinde, ağırbaşlı, sakin ve saygılı. Etraf temiz, düzenli ve sessiz. Sanki her nefer kendince bir sanatçı (nefer insan demektir, ama kişi demek değildir çünkü erkeklere kişi denir). Sanki her nefer zarif birer edebi eser oluşturmakta. Sanki hepsi zerafetin kuralını yeniden hatırlatıyor. Yürüyüşleri, konuşmaları, hareketleri, genel anlamda duruşları yumuşak başlı. Son zamanlarda bu kadar yumuşak ve zarif görünen bir toplumla karşılaşmamıştım, bu yüzden olsa gerek; sanatsal, ince ve duygusal görünen Azerbaycanlılar hakkında düşüncelerimi yazmak gereği duydum.

Azerbaycan’da kendileriyle barışık, dik duran, ciddi, iyi giyimli, aşırıya kaçmayan, daima gülümseyen, yardım etmeye hazır, geleneklerine bağlı, nazik, saygılı ve görgülü bir toplumla karşılaştım. Küresel bozulmuşluğun, yozlaşmanın ve çürümenin içinde saklı kalmış bir mücevher gibiydi.. Ben bu sürpriz halkı sevdim. Ve orada kendimi güvende hissettim. Teşekkürler Azerbaycanlılar! Lütfen bozulmayın!

IMG_0922
Fotoğrafta görülen, Azerbaycan’ın Bakü şehrinde bulunan muhteşem Haydar Aliyev Kültür Merkezinin mimarı Zaha Hadid.

3 thoughts on “Azerbaycan Halkı”

  1. Fatos hanim merhaba,

    Ben Azerbaycan’da birkac yil yasadim. Soyledikleriniz kesinlikle cok dogru.
    Baku disina ciksaydiniz, insanlarin ne kadar icten, sevgi dolu ve yardimsever oldugunu daha da iyi gozlemliyebilirdiniz.

    Ilk kez oraya gittigimde, lisan zorlugu yasamistim ama daha sonra anladimki pek cok kelime, bizim eski Turkce’de var. Onlar bizim bozulmamis, oz’umuz. Onlari cok seviyorum.

    Size de sevgiler,

    Tulin

  2. Ben Azerbaycandanim.biz aslinda saygi.kultur vb konularda daha daha iyiydik.son devir avrupalashma biraz biz taraflara da esmish.ama yine de sizi beyendire bildikse ne mutlu bize))

Comments are closed.