Yürümenin Yararları

Bir arkadaşım var, oturmaya karşı! Sürekli yürüyor. Kitap okurken, konuşurken, email yazarken, web surfing sırasında sürekli yürüyor.. Yürümenin yararlarını ondan dinleyip size aktarsam, daha iyiydi belki de..

Son zamanlarda duyduğum ilginç gerçeklere göre, yıllık check up ve taramalarda doktorlar reçeteye “yürüyüş yapmalıdır” diye yazıyormuş. Yürümek o derece önemli yani! Yürümek ilaç gibi yani!

Egzersiz genelde önemli ve gereklidir fakat şimdi yürümenin faydalarına bakalım:

  • Vücudumuzda kilo almaya meğilli genlerle savaşıyor. Harvard araştırmacılarının yaptığı bir incelemenin sonuçlarına göre yürümek şişmanlamak ile ilgili genlere gem vuran en kolay, ucuz ve yararlı bir egzersiz!
  • Tatlı düşkünlüğünü azaltıyor. Exeter Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre yürüyüşler stresi azaltarak çikolata gibi tatlı şeyler yeme isteğine de dur diyor. Sadece çikolata değil, her türlü tatlı yeme isteğini azaltıyor.
  • Günde sadece 21 dakikalık yürüyüş (haftada toplam 2.5 saat) ile kalp, damar ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riski yüzde 30 oranında düşürülebiliyor. Yürüyüş sayesinde diyabet, kanser, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi rahatsızlıklar da minimize edilebiliyor.
  • Yürümek meme kanserini önlüyor. Araştırmacılara göre her türlü egzersiz göğüs kanserini minimize etmeye yarıyor ama haftada en az 7 saat yürüyen kadınların göğüs kanserine karşı bir nevi kalkan oluşturdukları düşünülüyor. Öyleyse meme kanserine karşı yürüyelim!
  • Eklem ağrılarını azaltıyor. Yürüyüş sayesinde kalça ve diz kemikleri sağlam hale geliyor, ağrılar zamanla azalıyor. Bunun da ötesinde yürüyüş sayesinde kemik erimesi gibi problemler de azaltılabiliyor. Nasıl olduğunu soranlara cevaben: “Çalışan demir ışıldar” atasözünü hatırlatırız.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yürümek; soğuk algınlığı, nezle ve grip aylarında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlıyor. Bu süreçte hasta olma riski azalıyor, hasta olunsa bile iyileşme süresi kısalıyor.

Yürümenin yararlarını saydık. Öyleyse yürüyelim, ne duruyoruz? “Yürüyüşler nasıl daha çekici hale getirilebilir?” diye soranlara da linke tıklamalarını tavsiye ediyoruz..yürüyüşler neden yararlıdır