Mevsime bağlı duygusal rahatsızlık

‘Mevsime bağlı duygusal rahatsızlık uzun, ızdıraplı ve sarsıcı olabilir’ diyor uzmanlar. Ve bu mevsimsel rahatsızlık tam da bugünlerde gösteriyor kendini.. Ekimin sonlarına doğru; ne zamanki saatleri geri alıyorlar işte o zaman iyice hissediliyor.

2016’da kış saati, yaz saati uygulaması kalktığına göre.. Yine de mevsime bağlı depresif hisler hakim olur mu? Olay saatlerin geri alınmasında mı yoksa kış mevsiminde mi?

Bazıları için bu rahatsızlık sonbaharın gelmesiyle derhal başlıyor. Ve Aralık ayında iyice belirginleşmiş oluyor. Ocak hatta Şubat ayı sonuna kadar devam edebiliyor.

Saatlerin geri alınması, geç ağaran sabahlar, çabucak biten gün ışığı, genelde gri, koyu ve karanlık hissi.. Bunlar neden oluyor mevsime bağlı duygusal rahatsızlığa..

Işık terapisinin iyi geldiği söyleniyor. Sonbahar depresyonuna karşı üretilmiş mavi lambalar var.. Kimileri o tür edevatlarla iyileştiğini söylüyor.

Mevsime bağlı duygusal rahatsızlığın semptomları kişiden kişiye değişebiliyor. Bu semptomlar depresyon, uyku problemleri, kilo almak, endişe, cinselliğin azalması, duygu ve mod değişiklikleri, uyuşukluk, isteksizlik ve genel keyifsizlik olarak ortaya çıkabiliyor.

Mevsime bağlı duygusal rahatsızlık nasıl teşhis edilir?
Eğer yukarıdaki semptomlar sadece kış aylarında görünüyorsa belki de bu tür bir rahatsızlıktan muzdarıpsinizdir. Çünkü mevsime bağlı duygusal rahatsızlık bir çeşit depresyondur. Fakat kendi kendinize tanı koyamazsınız ve emin olamazsanız. Bu nedenle sorunun mevsime bağlı duygusal rahatsızlık olup olmadığını anlamak için bir hekime görünmelisiniz.